Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een eerste geval werd geïdentificeerd in Israël, één in Zwitserland en één in Griekenland

Na een aantal westerse landen, Waaronder Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde StatenIsraël, Zwitserland en Griekenland hebben zaterdag hun eerste menselijke gevallen van apenpokken gemeld.

Een woordvoerder van het Ichilov-ziekenhuis in Tel Aviv vertelde AFP dat de patiënt in Israël 30 jaar oud is en onlangs is teruggekeerd uit West-Europa. En het Israëlische ministerie van Volksgezondheid gaf vrijdag aan dat deze man, wiens symptomen mild waren, in contact was geweest met een patiënt in het buitenland.

Het directoraat Volksgezondheid in het kanton Bern maakte zaterdag bekend dat het van Zwitserse kant een persoon is die in het kanton Bern woont, maar in het buitenland aan het virus is blootgesteld. Kantonnale autoriteiten zeiden in een persbericht dat contacttracering is geïmplementeerd om mogelijke transmissieketens te identificeren.

De besmette persoon wordt poliklinisch gevolgd en thuis geïsoleerd. Autoriteiten zeiden dat alle communicatie is gemeld. Het eerste vermoedelijke geval van apenpokken werd vrijdag gemeld. En laboratoriumanalyses die zijn uitgevoerd, bevestigden zaterdagmiddag het vermoeden.

Vandaag, zaterdag, heeft de Griekse Autoriteit voor Volksgezondheid de ontdekking aangekondigd van het eerste vermoedelijke geval van apenpokken bij een Engelse toerist. De Griekse autoriteit zei in een verklaring dat de Engelse burger en zijn partner in een eenzame opsluitingskamer naar het ziekenhuis zijn gebracht. Laboratoriumanalyses zouden dit geval maandag moeten bevestigen.

Lees ook: Monkeypox: eerste bevestigde geval in Frankrijk

Monkeypox of ‘simian orthopoxvirus’ is een zeldzame ziekte die de ziekteverwekker kan overdragen van dieren op mensen en vice versa.

Symptomen duren 14 tot 21 dagen

De symptomen zijn in mindere mate vergelijkbaar met de symptomen die in het verleden werden waargenomen bij mensen met pokken: koorts, hoofdpijn, spier- en rugpijn gedurende de eerste vijf dagen. Dan verschijnen huiduitslag, laesies, blaren en uiteindelijk korsten. Er is geen remedie voor apenpokken, die meestal vanzelf verdwijnen, en de symptomen duren 14 tot 21 dagen.

READ  Covid-19: Dit zijn de drie scenario's die de Wereldgezondheidsorganisatie voor ogen heeft

Overdracht van mens op mens kan het gevolg zijn van contact met geïnfecteerde ademhalingsafscheidingen, huidlaesies van een geïnfecteerde persoon, voorwerpen die recentelijk zijn besmet met lichaamsvloeistoffen of materiaal van de wonden van een patiënt.

De wereld met AFP