Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een asteroïde stortte neer in Canada, maar astronomen hadden het goed voorspeld

Een asteroïde stortte neer in Canada, maar astronomen hadden het goed voorspeld

Het heette WJ1 en landde op 19 november, niet ver van Toronto (Canada). volgens numeriekdie een uitzendt communicatie van het Europees Ruimteagentschap (ESA), de val van een asteroïde Het had perfect gepland kunnen worden.

Het Catalina Sky Survey Observatory (Universiteit van Arizona, VS) kon het hemellichaam vier uur voordat het de atmosfeer van de aarde binnendrong, identificeren. Daarbij waarschuwde het Minor Planet Center, dat verantwoordelijk is voor het ontdekken van asteroïden.

Perfecte schatting

Wetenschappers werkten samen om de exacte tijd en locatie van het inslagpunt te bepalen. Zoals ze hadden voorspeld, stortte de asteroïde om 03.30 uur neer in een gebied tussen Lake Erie en Lake Ontario, vlakbij de grens tussen Canada en de VS.

“Precies op het afgesproken tijdstip kwam de asteroïde weer de atmosfeer binnen en werd een sprankelende vuurbal in de lucht, net boven de aangekondigde locatie”, verwelkomde de European Space Agency. Het rotsblok met een diameter van een meter veroorzaakte geen schade.

De wetenschap gaat vooruit

Eerder dit jaar, op 11 maart, voorspelde een Hongaarse astronoom de val van een asteroïde in IJsland. Deze berekening is echter verre van triviaal: het is pas de zesde keer in de geschiedenis dat de wetenschappelijke wereld de plaats en het tijdstip van de inslag van een hemellichaam heeft kunnen voorspellen.

De European Space Agency zei: “De geavanceerde detectie, waarschuwing en bewaking van deze asteroïde toont ons toenemende vermogen om te waarschuwen voor asteroïdebotsingen, hoe klein ook.”