Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Duizenden activisten van Extinction Rebellion blokkeren een snelweg in Nederland

Duizenden activisten van Extinction Rebellion blokkeren een snelweg in Nederland

De milieubeweging roept op tot een einde aan de subsidies voor fossiele brandstoffen en dreigt te blijven of “elke dag” terug te keren zolang de regering niet op hun eisen ingaat.

Enkele duizenden activisten en aanhangers van de milieubeweging Extinction Rebellion (XR) blokkeerden op zaterdag 9 september een belangrijke snelweg in het centrum van Den Haag (Nederland) om een ​​einde te eisen aan de subsidies voor fossiele brandstoffen, en dreigden hun bewegingen te hervatten totdat de kwestie zou plaatsvinden. . had gewonnen. Volgens een persbericht van de organisatie waren er aan het begin van de middag zo’n 25.000 mensen aanwezig. Robin Medel, woordvoerder van de burgemeester van Den Haag, sprak in contact met Agence France-Presse over de aanwezigheid van tussen de 10.000 en 12.000 mensen.

De demonstranten, afkomstig uit het hele land, blokkeerden het Utrechtzepan-gedeelte van de snelweg A12 in het stadscentrum, waar de Nederlandse regering is gevestigd, en werden begroet met waterkanonnen van de politie. Een journalist van Agence France-Presse ter plaatse merkte op dat tientallen mensen hun toevlucht hadden genomen tot het beschermen van zichzelf tegen de waterstroming en het zoeken van onderdak met parasols.

‘Game of Thrones’-actrice gearresteerd

De politie heeft meerdere mensen gearresteerd. Nederlandse actrice Carice van Houten, vooral bekend van haar rol in de serie “Game of Thrones“Wie al werd gearresteerd tijdens een soortgelijke operatie in mei, is opnieuw gearresteerd”, vertelde Extinction Rebellion-woordvoerster Anne Kervers aan AFP.

Er wordt te veel geld in de verkeerde richting gesluisd. Degenen die momenteel de meeste fossiele brandstoffen gebruiken, zijn dezelfde die de meeste kortingen krijgen, waardoor de energietransitie wordt vertraagd.Catherine Joosten, een 46-jarige architect, vertelde AFP terwijl ze de voortgang van de politiewagens bekeek:

READ  Zittend op de bemanningsstoel wachtend om naar het toilet te gaan, draait de piloot zich om en zet de vlucht uit

Ze werd vergezeld door haar 13-jarige zoon Abel, die naast de activisten op de snelweg reed, maar ze beval hem terug te keren naar de kant van de weg toen er waterkanonnen van de autoriteiten arriveerden. “Ik ben het ermee eens dat de wet haar limiet heeft bereikt, maar ik vind dat hij te jong is om gepakt te wordenZe voegde eraan toe onder een roze bord met de tekst:Stop met het subsidiëren van fossiele brandstoffen.»

“Wij blijven hier of komen elke dag terug”

Deze operatie, de achtste operatie in Den Haag sinds juli 2022, is controversiëler dan de voorgaande, waarbij Extinction Rebellion pas dreigt te verdwijnen als de regering aan haar eisen toegeeft. “Waartoe de gemeente Den Haag de politie ook dwingt, wij blijven of komen elke dag terug. Dit is totdat de regering reageert op onze eis: een onmiddellijk einde aan alle subsidies voor fossiele brandstoffen», waarschuwde de Nederlandse organisatie Extinction Rebellion op haar website.

De autoriteiten vrezen grote verkeershinder, omdat de snelweg A12 wordt beschouwd als een “…de voordeur» Wat betreft Den Haag en de badplaats Scheveningen, waar het al enkele dagen erg druk is vanwege de hittegolf die de regio treft. “De Nederlandse overheid steunt de fossiele brandstoffenindustrie jaarlijks met 37,5 miljard euro“, hekelde Extinction Rebellion in een vrijdag gepubliceerd persbericht, daarbij verwijzend naar een recent rapport geschreven door verschillende milieuorganisaties.