Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Franse Antillen werden getroffen door de oceanische gevolgen van de orkaan Lee

De Franse Antillen werden getroffen door de oceanische gevolgen van de orkaan Lee

Orkaan Lee, hoewel op ruime afstand van Guadeloupe, Saint Martin en Saint Barthelemy, genereert oceanische invloeden op deze eilanden. Een sterke deining, met holtes tussen 2,50 en 3 meter diep, werd merkbaar gemeten aan de blootgestelde kusten in het noorden en oosten van de Guadeloupe-archipel.


Hoewel de orkaan is gedegradeerd tot categorie 3, wordt hij door Météo France nog steeds beschouwd als een grote orkaan. De verwachting is dat deze maandag weer sterker zal worden. Dit fenomeen zet zich voort op zijn west-noordwestelijke koers en blijft op ruime afstand van de Guadeloupe-archipel, maar ook van de noordelijke eilanden.

De perifere effecten mogen echter niet worden verwaarloosd.
Dit is de reden waarom Guadeloupe op geel alarm blijft voor ““Zware regen- en onweersbuien”“Naast het gevaar”Golven en verdrinking Dat weegt zwaar op de noordoostkust van onze eilanden.
Alle kusten van Saint-Martin en Saint-Barthélemy zijn ook blootgesteld aan sterke golven, vandaar de aanhoudende gele waarschuwing ter plaatse.

De door Lee gegenereerde oost-noordoost-deining bereikte gisteravond de kust van Guadeloupe, beginnend ten noorden en oosten van Grande-Terre, evenals ten oosten van Marie-Galante. Een vrij actieve deining vormt holten van bijna 3 meter. Het veroorzaakte ’s ochtends sterke golven aan de Atlantische kust, voordat het in de middag geleidelijk verdween.

Noord-Basse-Terre werd ook getroffen. Deze lange deining drong het Antigua-kanaal binnen en genereerde zaterdag overdag grote golven in het Pointe Alegre-gebied en de omliggende stranden.

Terwijl de deining zich zondag en maandag naar het noorden beweegt, kan de deining ook de kust van Deshaies en de rest van de regio Côte-sous-le-Vint treffen.
Het is dus zeer waarschijnlijk dat de effecten van Lee op ons grondgebied ook na het weekend zullen aanhouden, terwijl de orkaan weer aan kracht wint en zijn voortgang vertraagt.

Er kunnen valpartijen van meer dan drie meter voorkomen.

Emile Abouzeit, weervoorspeller bij Météo France Guadeloupe

Emile Abouzeit, weervoorspeller bij Météo France Guadeloupe

READ  Vulkaanuitbarsting op La Palma: het beeld van dit geredde huis stoort de eigenaren©Rudy Relse – Guadeloupe La 1ère

Basse-Terre en omgeving, maar ook een groot deel van Grande-Terre en de Désirade worden getroffen door zware onweersbuien; Dat zal doorgaan tot de volgende nacht.

Ter herinnering: het gele alarm is een oproep tot voorzichtigheid aan de bevolking. U wordt uitgenodigd alert te blijven en naar weerberichten te luisteren.