Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Drie doden bij rellen, zegt politie

De lichamen van drie mensen die zijn omgekomen bij de onrust op de Salomonseilanden zijn gevonden in een uitgebrand gebouw in de hoofdstad Honiara, zei de politie zaterdag 27 november.

De verkoolde lichamen werden gevonden in een winkel in Honiara Chinatown. Een veiligheidsagent vertelde AFP dat de lichamen vrijdagavond in twee verbrande kamers zijn gevonden.

Er werd een onderzoek geopend om te proberen de doodsoorzaken van de drie mensen vast te stellen, het eerste sinds de rellen afgelopen woensdag begonnen.

Er heerste zaterdagochtend relatieve rust in de straten van de hoofdstad, toen bewoners probeerden de schade te beoordelen die door de relschoppers was veroorzaakt.

Avondklok en patrouilles

Vrijdagavond is de avondklok ingegaan In Honiara, de hoofdstad van de Salomonseilanden, werden na een derde dag van rellen waarbij de residentie van de premier werd bedreigd, gebouwen in brand gestoken en winkels geplunderd.

Australische politie en soldaten, die net waren gearriveerd, kwamen snel tussenbeide om de orde te herstellen en enkele gebouwen te beschermen en zwaar bewapend te patrouilleren in de straten van Honiara.

Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Australië om de Salomonseilanden te redden, waar gewelddadige rellen plaatsvinden

De rellen begonnen woensdag toen honderden mensen protesteerden om het ontslag van premier Manasseh Sogavari te eisen voordat ze naar Honiara’s Chinatown gingen, dat 80.000 inwoners telt.

De oorzaken van deze rellen zijn talrijk, waaronder woede jegens de regering, economische moeilijkheden verergerd door de Covid-19-epidemie, en de historische rivaliteit tussen de inwoners van het dichtstbevolkte eiland van het land, Malaita, en Guadalcanal, waar de administratieve hoofdstad van deze archipel van 700.000 ligt.

READ  Covid: De gouverneur sluit de terugkeer van de avondklok niet uit

Inwoners van Malaita voelen zich in de steek gelaten door de centrale regering en de meningsverschillen escaleerden toen de regering van Sugavari in 2019 besloot dat alleen China Taiwan diplomatiek zou erkennen.

Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Salomonseilanden verdeeld over Chinese invloed

Peking veroordeelde de rellen van vrijdag en zwoer dat ook te doen “Om de veiligheid, rechten en belangen van Chinese burgers en ondernemingen te waarborgen”.

De wereld met AFP