Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

“Door een derde dosis toe te dienen, kan de immuniteit tegen de deltavariant met zo’n 86% worden verbeterd”, bevestigt de immunoloog.

“Het geven van een derde dosis verbetert de immuniteit tegen het delta-type met ongeveer 86%, vergeleken met de immuniteit van mensen die slechts twee doses namen.”Immunoloog Cyril Cohen, een professor aan de Bar-Ilan Universiteit in Tel Aviv en lid van de Adviesraad voor klinische proeven van Covid-19-vaccins, stelde deze woensdag in franceinfo gerust.

franceinfo: heeft de derde dosis van het vaccin een effect op de deltavariabele?

Professor Cyril Cohen: We begonnen ongeveer anderhalve maand geleden met het injecteren van een derde dosis voor immuungecompromitteerde mensen, en eind juli begonnen we met 60 jaar en ouder, twee weken na 50 jaar en ouder, anderhalve week na 40 jaar en ouder, en daar zijn we 30 jaar en ouder. We hebben nu resultaten van 60 jaar en ouder en wat we zien is dat het geven van een derde dosis de immuniteit tegen de delta-variant met ongeveer 86% verhoogt, vergeleken met de immuniteit van mensen die slechts twee doses namen.

Helpt dit om de epidemie te verslaan?

Nee nog niet. Driekwart van de infecties komt voor bij mensen onder de 60 jaar en deze populatie begint net een derde dosis te krijgen. We zien dus nog steeds een epidemie zich verspreiden, maar de reproductiesnelheid van het virus is de afgelopen twee weken gedaald van 1,4 naar 1,15. Niet-gevaccineerde 60-plussers hebben een 10 tot 12 keer grotere kans om acuut ziek te worden dan mensen die zijn gevaccineerd.

“Driekwart van de infecties zijn mensen onder de 60 jaar en deze populatie begint net een derde dosis te krijgen.”

Professor Cyril Cohen

naar frankrijkinfo

Twee doses van het vaccin, is dat op de lange termijn echt niet genoeg?

READ  Het mysterieuze virus dat sociale netwerken wakker schudt

Bij mensen die in januari met twee doses waren gevaccineerd, zagen we een afname van de bescherming tegen infectie – niet tegen ernstige vormen – die daalde tot 16%, terwijl degenen die in februari waren gevaccineerd 44% waren beschermd en degenen die in april waren gevaccineerd 75% tegen vervuiling. Het moet gezegd worden dat de mensen die als eersten werden gevaccineerd, in feite mensen zijn van boven de 60 jaar die een kwetsbaardere immuniteit hebben ontwikkeld. Maar in feite waren we de eersten die een afname van de bescherming in de loop van de tijd meldden. Aan de andere kant blijven de twee doses beschermen tegen ernstige ziekten met 80%, in plaats van de 95% die we aanvankelijk hadden tegen de alfa-variant.

Denkt u dat vaccinatie onder deze omstandigheden groepsimmuniteit zal bereiken?

Ik moet u bekennen dat ik niet geloof dat kudde-immuniteit alleen kan worden bereikt door vaccinatie. Ik denk dat waar we naartoe gaan — en veel specialisten hebben gezegd, niet alleen in Israël — dat dat vele maanden of jaren zal duren, is dat we in termen van natuurlijke blootstelling — de mensen die Als ze niet zijn gevaccineerd, zullen degenen die het zullen overleven, deze immuniteit tegen het virus hebben – en aan de andere kant zullen mensen worden gevaccineerd en mogelijk een milde vorm krijgen.

“Ik denk niet dat kudde-immuniteit alleen bereikt kan worden door vaccinatie”

Professor Cyril Cohen

naar frankrijkinfo

Door dat allemaal te combineren, komen we tot een soort kudde-immuniteit. Die variabelen veranderen, het wordt steeds moeilijker, dus ik denk dat het een combinatie zal zijn. Uiteindelijk zullen we eindigen met een pandemische aandoening, zoals de griep. Er zullen “goede griepseizoenen” en “slechte griepseizoenen” zijn.

READ  Het kandidaat-vaccin tegen malaria vertoont een hoge werkzaamheid