Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Dominicaanse Republiek.  Bij de explosie vielen minstens 27 doden en 59 gewonden

Dominicaanse Republiek. Bij de explosie vielen minstens 27 doden en 59 gewonden

Bij een krachtige explosie van onbekende oorsprong, die plaatsvond in een winkelgebied in de provincie San Cristobal in het zuiden van de Dominicaanse Republiek, kwamen ten minste 27 mensen om het leven, onder wie een baby. Daarnaast raakten 59 mensen gewond en werden tientallen vermist. gemeld. Op woensdag 16 augustus 2023 is een nieuw rapport van de autoriteiten gepubliceerd.

De explosie deed het winkelgebied van San Cristobal, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, maandag rond 15.10 uur (19.10 uur GMT) op zijn grondvesten schudden. Daarna brak er brand uit, met een enorme rookkolom erboven uit.

“De ramen van het huis bewogen zo hard dat ik dacht dat het een aardbeving was”Dat vertelde een getuige aan de krant luister dagboek. “Ik dacht dat ze zouden breken.”.

Mensen voelden de explosie ongeveer 500 meter verderop. De branden veroorzaakt door de explosie hebben negen gebouwen beschadigd en vier andere gedeeltelijk verwoest.

De schokgolf schudde verschillende gebouwen, waaronder een ijzerhandel, een dierenkliniek en een gebouw van een openbaar ministerie. Op dit moment was het niet mogelijk om precies te bepalen waar de explosie plaatsvond. Verschillende auto’s zijn in de as gelegd.

De plaatsvervangend directeur van de civiele bescherming, Delfin Antonio Rodriguez, gaf aan dat er brand was “Onder 90% controle is het vuur onder controle.”Wijzen erop dat er openingen in het gebouw zijn gemaakt om dit mogelijk te maken “uitschakelen” helemaal in brand. Bij de operaties zijn zo’n 500 hulpverleners betrokken.

Het laatste rapport is er woensdagmiddag. Het werd doorgegeven door de directeur van het Emergency Operations Center (CEO), generaal Juan Manuel Mendez, tijdens een persconferentie op televisie.

READ  Met Churchill, Brexit en 'wakker worden met bullshit', vestigen premier-kandidaten zich goed naar rechts

Foto’s van de vermiste personen gingen viraal op sociale media, samen met de telefoonnummers van hun dierbaren.

“Als dit soort tragische situaties zich voordoen, wanneer lichamen moeten worden geïdentificeerd, kost dat tijd.”zei meneer Mendez.

de overheid “We zullen proportioneel reageren op deze verschrikkelijke tragedie.”zei de Dominicaanse president Luis Abinader, die woensdag een mis bijwoonde ter ere van de slachtoffers. maatregelen aangekondigd “Alle zaken economisch regelen” Wat beschadigd was, vooral flexibele financieringsoplossingen van publieke en private banken.

Hij maakte echter geen bedragen bekend.

“Het is een gebeurtenis die ons allemaal heeft geraakt, we zijn diep geschokt en diep bedroefd.”hij voegde toe.

Ik voer het onderzoek uit

Woensdag hebben de Dominicaanse autoriteiten een eendaagse nationale rouw afgekondigd voor deze explosie, waarvan de oorzaak nog onbekend is.

Het onderzoek is al begonnen. Lokale kranten meldden dat het gebied gemilitariseerd was en dat de veiligheidsperimeter was uitgebreid.

De autoriteiten hebben bevestigd dat er in dit gebied een parkeerplaats zal worden aangelegd. Dus de meeste gebouwen in het zakendistrict stonden leeg.

“Er was daar een bouwmarkt. […] Ook een machine die ontplofte, omdat we met plastic te maken hadden. Er zijn chemicaliënDe heer Rodriguez legde het uit zonder verder uit te weiden.

De Dominicaanse regering zei dat ongeveer 500 leden van de veiligheidstroepen, de civiele bescherming en de brandweer in het gebied zijn ingezet. Hondeneenheden worden ingezet om te zoeken naar overlevenden onder het puin van verwoeste gebouwen.

San Cristobal is de vierde meest bevolkte provincie van het land met bijna 700.000 inwoners, van de tien miljoen in de Dominicaanse Republiek, die het Caribische eiland Hispaniola deelt met Haïti. San Cristobal ligt op minder dan 30 kilometer van de hoofdstad, Santo Domingo.

READ  Nieuwe Amerikaanse en Britse stakingen in Jemen