Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Dit zeer populaire bankproces zal gratis worden

Dit zeer populaire bankproces zal gratis worden

Goed nieuws voor EU-inwoners: er is een nieuwe regelgeving die hun leven gemakkelijker zal maken, door dagelijkse banktransacties sneller, veiliger en vooral volledig gratis te maken.

Hoewel we er niet per se over nadenken, is bankieren een van de diensten waar we dagelijks het meeste gebruik van maken. In het digitale tijdperk zijn veel processen die voorheen tijdrovend en complex waren, veel sneller en eenvoudiger geworden. Dit is het geval voor overschrijvingen, die rechtstreeks vanuit de elektronische ruimte van uw bank worden uitgevoerd en slechts enkele dagen duren. Voor dringende gevallen zijn er directe overboekingen, die binnen enkele seconden zijn voltooid! Het enige nadeel is dat banken vaak kosten in rekening brengen, wat het niet erg populair maakt.

Maar de dingen zullen snel veranderen, bedankt Europese Verordening nr. 2024/886 van 13 maart 2024, Die heeft tot doel directe overboekingen binnen de eurozone te democratiseren, door nieuwe verplichtingen op te leggen aan betalingsdienstaanbieders zoals banken. Deze nieuwe regelgeving is bijzonder gunstig voor consumenten, omdat directe overboekingen hierdoor niet alleen gratis, maar ook veiliger worden.

Enerzijds verplicht deze nieuwe regelgeving alle banken die al een “klassieke” overboekingsdienst aanbieden, om hun klanten een directe overboekingsdienst aan te bieden, 24 uur per dag, elke dag van het jaar, waardoor geld kan worden verzonden en ontvangen in een mum van tijd. seconden. Aan de andere kant vereist deze verordening dat de kosten die banken in rekening brengen voor het gebruik van directe overboekingen niet hoger mogen zijn dan de kosten die in rekening worden gebracht voor overboekingen van hetzelfde type. Omdat traditionele overboekingen bij de meeste banken gratis zijn, zullen directe overboekingen ook gratis worden.

© valery_potapova-Adobe Stock

Om de risico’s op fouten en fraude te verminderen, vereist de verordening bovendien de oprichting van een verificatiedienst voor de begunstigde voordat de overdracht wordt uitgevoerd. Bij het invoeren van de bankgegevens en de naam van de ontvanger van de betaling moet de bank van de betaler controleren of deze gegevens overeenkomen met de bank van de begunstigde. In geval van een discrepantie moet de bank die de betaling heeft uitgevoerd de klant hiervan op de hoogte stellen alvorens de overboeking aan te bieden, om te voorkomen dat het geld naar een onjuiste of frauduleuze rekening wordt gestuurd. En goed nieuws; Deze verificatieservice wordt gratis aangeboden aan alle gebruikers.

READ  Wall Street valt, geen vooruitgang op Amerikaanse schuld - 24-05-2023 om 22:31

Het zal enige tijd duren voordat deze nieuwe regels van kracht worden, die gunstig zijn voor klanten, maar lastig te implementeren voor banken. Voor banken en alle betalingsdienstaanbieders gevestigd in een EU-lidstaat die de euro als munt heeft, moeten deze nieuwe bepalingen uiterlijk op 9 januari 2025 van toepassing zijn. De deadline is zeker wat ver weg, maar zal sneller komen dan we denken. en we zullen iedereen toestaan ​​om gratis en veilig gebruik te maken van directe overboekingen.