Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wanneer de RN de verjaardag van de mislukking van de Liz Truss in Groot-Brittannië ter sprake brengt

Wanneer de RN de verjaardag van de mislukking van de Liz Truss in Groot-Brittannië ter sprake brengt

Ollie Sjaal/AFP De door Liz Truss gewenste economische maatregelen zorgden ervoor dat het pond naar een historisch dieptepunt daalde en dat de rentetarieven van de Britse overheid naar een recordhoogte stegen sinds de subprime-hypotheekcrisis.

Ollie Sjaal/AFP

De door Liz Truss gewenste economische maatregelen zorgden ervoor dat het pond naar een historisch dieptepunt daalde en dat de rentetarieven van de Britse overheid naar een recordhoogte stegen sinds de subprime-hypotheekcrisis.

Politiek – Een programma dat de financiële stabiliteit in Frankrijk kan destabiliseren? Het korte bezoek van de voormalige Britse premier Liz Truss aan Downing Street 10 heeft aan onze kant van het Kanaal een vreemde en blijvende herinnering achtergelaten, maar het heeft ook zijn stempel gedrukt op onze minister van Economie.

Door erop te wijzen dat een extreemrechtse overwinning zou leiden tot “ gelijk aan Liz Truss ” Zoals genoemd Le FigaroBruno Le Maire voorspelt het ergste voor na de parlementsverkiezingen. Het chaotische scenario dat leidde tot het regelrechte aftreden van Liz Truss suggereert dat hetzelfde zou kunnen gelden voor de Franse economie. Omdat de mogelijkheid om een ​​grote overwinning voor extreemrechts in Frankrijk te behalen bij de parlementsverkiezingen het land in staat zal stellen zijn economische programma uit te voeren. Wat, zoals de huurder van Percy aan de kaak stelt, gevolgen zal hebben die nog niet ver verwijderd zijn van wat er in 2002 aan de overkant van het Kanaal gebeurde.

” chaos ” Brits

Met een ambtstermijn van 44 dagen werd Liz Truss op 20 oktober 2022 het kortstlevende regeringshoofd in de moderne geschiedenis. In tegenstelling tot Boris Johnson veroorzaakte de ultraliberaal met zijn extreme begrotingsbeleid onmiddellijk het begin van een financiële crisis.

READ  Beurs - aandelen volgen in Parijs en Europa - 06/06/2022 om 06:00

De naam van het ding” Klein budget »Dit controversiële plan omvatte enorme belastingverlagingen voor de rijken en energiesubsidiemaatregelen voor gezinnen. Maar deze reactie van Liz Truss op de crisis van de kosten van levensonderhoud en de inflatie (bijna 10%) veroorzaakte paniek op de financiële markten en zorgde ervoor dat ze deze keuzes niet volledig begrepen. Bovenal waren ze bang dat de schulden van het land zouden exploderen met dit niet-gefinancierde programma (maar geschat op honderd miljard pond).

Er was last-minute tussenkomst van de Bank of England nodig om de zaken te kalmeren, maar niet in staat de crisis te doorstaan ​​ondanks het opgeven van haar belastinghervorming, verliet Liz Truss uiteindelijk het schip na enkele weken, wat de Britse pers in één woord samenvatte: “ chaos “.

Het programma is in gevaar

Tijdens een bijeenkomst om de wetgevingscampagne in Normandië te lanceren, sprak Bruno Le Maire over dit gevaar voor Frankrijk. Als de National Rally Party een meerderheid krijgt in de Nationale Assemblee, dreigt het schrikbeeld Schuldencrisis is mogelijk », bevestigde de minister drie dagen na de ontbinding.

En hij is niet de enige die er zo over denkt. De gouverneur van de Bank van Frankrijk, die zich zorgen maakt over de stijging van de rente op Franse schulden sinds de toespraak van Emmanuel Macron, nu de kloof met Duitsland het hoogste niveau sinds 2017 heeft bereikt, vroeg ook om deze opheldering. “Het zal belangrijk zijn dat Frankrijk, ongeacht de uitslag van de stemming, snel zijn economische strategie kan verduidelijken, vooral zijn begrotingsstrategie.”gelanceerd door François Villeroy de Galhau, op Radio Classic op donderdag 13 juni.

READ  Belastingen: Ontvangt u op maandag 15 januari een overdracht van de Belastingdienst?

Het moet gezegd worden dat het Franse tekort tot de hoogste in de eurozone behoort (5,5% van het bbp eind 2023). In de hypothese van een meerderheid van het Front National in de luchtcyclus beweert Bruno Le Maire dat Frankrijk geen “ “Het is geen middel om tientallen miljarden euro’s te financieren.” Extra uitgaven voorgesteld door de Liberale Partij en haar potentiële bondgenoten.

De economische maatregelen van het Front National, zoals het verlagen van de belasting over de toegevoegde waarde op elektriciteit, brandstof, gas en stookolie, en het creëren van een superlening met een nulrente of belastingvoordelen voor mensen onder de 30 jaar, zijn echter erg populair onder de bevolking. kiezers. .

Op weg naar een explosie van het overheidstekort

Om hiervan overtuigd te raken, volstaat het om te kijken naar de verwachtingen over het programma van het Front National voor de recente presidentsverkiezingen. Geanalyseerd door het Montaigne InstituutExtreemrechtse maatregelen ten gunste van gepensioneerden en de koopkracht van huishoudens zouden ervoor zorgen dat het overheidstekort jaarlijks met 101,8 miljard euro toeneemt. De besparingen die worden verwacht door te bezuinigen op de sociale uitgaven ten behoeve van de immigratie zullen niet voldoende zijn om de uitkomst te verminderen.

Verschillende economen van AFP delen deze observatie. “Het economische programma van het Front National, dat het staatstekort aanzienlijk zou vergroten, zou kunnen leiden tot een staatsschuldencrisis als het ten uitvoer wordt gelegd.”“, wijst Sylvain Persinger van Asterès aan, die ook een gelijkenis ziet met het Les Truss-programma.

De situatie op de markten “Het getuigt van bezorgdheid over de verslechtering van de Franse kredietkwaliteit in vergelijking met Duitsland en dit houdt verband met de kostbare aard van de potentiële maatregelen vanuit begrotingsoogpunt.” Als de Koninklijke Landmacht wint, aldus Lionel Milka, directeur van Swan Capital. Het valt nog te bezien welke maatregelen de National Rally Party werkelijk kan (of zou kunnen) implementeren, in het licht van de kritiek van de extreemrechtse partij op de inhoud van haar programma. Afhankelijk van waar de electorale wind waait.

READ  Universele oplader binnenkort in Frankrijk

Zie ook op HuffPost: