Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Deze robottonijn zwemt als een echte vis

Onderzoekers van de Universiteit van Virginia publiceerden onlangs de nieuwste ontwikkelingen in een prototype robottonijn, die nu net zo snel beweegt als een natuurlijke tonijn.

Onlangs sloeg Xiaomi een grote hit met zijn opmerkelijke lancering Cyberdog, de beroemde robothond, is open source en programmeerbaar. En als we nu al constateren dat dierenimitatie toeneemt, dan zijn niet alle inspanningen gericht op onze viervoeters; Zo heeft de University of Virginia zojuist haar nieuwste innovatie gepresenteerd, in de vorm van tonijn.

Deze elektronische vis is bijna volledig 3D-geprint in nylon; Alleen het staartstuk, gemaakt van roestvrij staal voor stevigheid, is een uitzondering. Net als het dier dat hem inspireerde, kan deze levensgrote nabootser zeven keer per seconde met zijn staart fladderen, of zo snel als een echte tonijn, en snelheden bereiken van ongeveer 2,4 km/u.

De staart benadert de werkelijkheid

In deze staart zit de belangrijkste innovatie; Het bevat een op veren gebaseerd mechanisme waarmee de stijfheid van de as in realtime kan worden gewijzigd. Hierdoor kan hij zijn staart in een soepele en efficiënte beweging wapperen, dicht bij een echte vis, terwijl andere prototypes van dit type lijken op hopeloos onnodig peddelen voor een beginnende kajakker.

Op dit moment is de vis nog maar een prototype; Onderzoekers zullen het blijven verbeteren om zo dicht mogelijk bij echte tonijn te passen. Het team wil bijvoorbeeld de staart, die nog stijf is, vervangen door een flexibele versie, zoals in het origineel. Uiteindelijk zal het doel zijn om een ​​volledige set kunstmatige spieren te ontwikkelen; Zo wordt het mogelijk om het geheel flexibeler, gestroomlijnder en realistischer te maken.

READ  Microsoft probeert een einde te maken aan de controverse over de minimale configuratie om over te schakelen naar Windows 11

Maar in tegenstelling tot de Xiaomi-robot is deze vis niet bedoeld om speelgoed te worden; Het ontwerp maakt deel uit van een uitgebreid proces om onze waterscooters te verbeteren. Want hoeveel vooruitgang we ook boeken op het land of in de lucht, als het om water gaat, hebben we nog veel te leren.

De natuur, een onuitputtelijke inspiratiebron voor ingenieurs

En om vooruitgang te boeken hebben we een rolmodel in het karakter van Moeder Natuur. Gedurende miljoenen jaren hebben de soorten levende wezens die onze planeet bewonen zich geleidelijk aangepast aan hun eigen omgeving, soms met verbazingwekkende prestaties. Zo vroeg, als dromer eigenaren Leonardo da Vinci geabsorbeerd de interesse van het kopiëren van de natuur; In de praktijk heeft de evolutie al veel ontwerpwerk gemengd, zolang we maar genoeg toegewijd zijn.

De bekendheid van Leonardo da Vinci komt deels voort uit zijn creaties die grotendeels door de natuur zijn geïnspireerd. © http://www.drawingsofleonardo.org/

Dit concept staat bekend als: biomimeticaHet heeft al geleid tot veel innovaties in robotica of in de wetenschap Materialen. Dit systeem zou ons de sleutels kunnen geven voor de waterscooter van morgen. Want het is geen geheim dat vissen echte kampioenen van hydrodynamica zijn. Hun lichamen zijn gesneden om minimale waterbestendigheid te bieden; Evenzo zijn hun bewegingen geoptimaliseerd om zichzelf voort te stuwen met maximale vloeibaarheid en minimale inspanning. Met deze kunstmatige vis hebben onderzoekers de perfecte cavia. En zo kunnen ze precies de mechanismen bestuderen die hun zwemmen zeer efficiënt maken vanuit een energetisch oogpunt… en de grond voorbereiden voor de waterscooters van morgen. Wie weet, misschien staan ​​er op een dag subs in de rij om verder te gaan!

READ  Google bespot (stil) de iPhone 13

Onderzoekspapier is beschikbaar hier.