Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Deze boeken zijn giftig voor mensen, en misschien heb je er een paar in je bibliotheek…

Deze boeken zijn giftig voor mensen, en misschien heb je er een paar in je bibliotheek…

Vanwege de giftige kleurstof kunnen sommige 19e-eeuwse boeken met smaragdgroene omslagen schadelijk zijn voor de mens.

Smaragdgroen Boek: Wees voorzichtig, gevaar!

Het is geen geheim dat lezen goed is voor je gezondheid. Deze activiteit stimuleert de hersenen, ontwikkelt de taal, vermindert stress, bevordert de ontspanning en verbetert de concentratie. Kortom: lekker lezen. Behalve wanneer het openen van een boek je zou kunnen vergiftigen.

In oude boeken, die we vooral in bibliotheken of bij antiquairs of verzamelaars aantreffen, zit soms zelfs gif op de bladzijden. Dit is een specifiek type boek dat in de 19e eeuw werd gepubliceerd. Destijds waren ze verbonden met smaragdgroene stof. Het pigment dat deze sprankelende kleur geeft, wordt geproduceerd met arseen.

Boek en arsenicum

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie “Arseen is een natuurlijk bestanddeel van de aardkorst en is wijdverbreid aanwezig in het milieu, zowel in de lucht, het water als de bodem. Het is zeer giftig in zijn anorganische vorm.” Het is bewezen kankerverwekkend en kan zeer giftig zijn voor de mens. Helaas worden veel mensen over de hele wereld blootgesteld aan arseen omdat het van nature voorkomt in grondwater, in sommige soorten tabak of in besmet voedsel.

Melissa Tidon, hoofd van het Library Documents Laboratory van de Winterthur Library, Museum and Garden in Delaware, werd gewaarschuwd voor het gevaar van arseenvergiftiging en nam de leiding over de situatie en lanceerde Vergifboekproject . Het doel is om deze giftige boeken te lokaliseren om hun eigenaar te beschermen.

150 giftige boeken gevonden

Omdat de risico's er zijn, ook al zou niemand het risico lopen een oud boek uit de 19e eeuw te verslinden. Boekverkopers, antiquairs of ouderen die met deze boeken omgaan of ze meerdere keren per dag lezen, stellen zichzelf bloot aan risico's, omdat ze deeltjes kunnen inademen die arseen bevatten. Dit kan maagkrampen, diarree, enz. veroorzaken.

READ  Aangetrokken tot bepaalde kleuren, sluw gedurende de dag... wat recente studies over muggen zeggen

Tot nu toe hebben Melissa Tidon en haar team meer dan 150 giftige boeken gevonden. Maar valt er nog veel te ontdekken? “Het is een beetje moeilijk te voorspellen omdat onze dataset nog steeds klein is, maar ik verwacht zeker dat er duizenden van deze boeken in de wereld zullen zijn. Elke bibliotheek die delen van lakenuitgevers uit het midden van de negentiende eeuw verzamelt, bevat er waarschijnlijk minstens één of twee. De laboratoriumdirecteur legde het uit.

Op 7 maart,Universiteit van Bonn Hij zei dat enkele duizenden boeken waarschijnlijk besmet waren, maar dat er voorzorgsmaatregelen waren genomen en dat ze gescheiden waren zodat gebruikers ze niet konden lenen of aanraken.

Als je echter een oud boek hebt dat dateert uit de 19e eeuw, hoef je niet per se in paniek te raken en het weg te gooien… maar je moet het serieus nemen en er voorzichtig mee omgaan.

bron : National Geographic