Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Dertig mensen werden gedood door vermoedelijke jihadisten in het noorden van het land

Het ministerie van Defensie van Burkina Faso maakte donderdag bekend dat op woensdag 4 augustus 30 mensen zijn omgekomen bij aanvallen op plaatsen in het noorden van Burkina Faso door vermoedelijke jihadisten.

Woensdagmiddag, dorpen en gehuchten bij de grens met Niger ‘Ben je aangevallen door gewapende terroristische groeperingen die elf burgers hebben gedood?’waarin het persbericht van het ministerie wordt geschetst. “Aandacht”, werd een eenheid van soldaten en civiele hulptroepen ingezet en aangevallen: “Vijftien soldaten en vier” Hulpverleners zijn volgens het ministerie om het leven gekomen.

Een regionale functionaris van Volunteers for Homeland Defense (VDP, Civil Aids) bevestigde de aanslagen, die werden gepleegd in de Sahel-, Midden- en Noord-regio’s. Er werden meerdere lichamen gevonden. In dorpen en gehuchten ‘Naar gemeente Marcoy na overlijden gewapende mannen’Deze persoon die verantwoordelijk is voor de VDP wordt bijzonder toegelicht. Er werd beweerd dat deze aanvallen ook gericht waren op VDP’s, van wie er één werd gedood.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook In het oosten van Burkina Faso, dorpen belegerd door jihadisten

VDP’s, opgericht in december 2019, opereren naast het leger voor surveillance-, informatie- en beschermingsmissies na een veertiendaagse militaire training. Ze fungeren ook als trackers en nemen vaak deel aan de gevechten ten koste van zware verliezen, met meer dan 200 doden in hun gelederen sinds 2020, volgens AFP-statistieken.

Meer dan 1.500 doden sinds 2015

De aanvallen waren gericht op de dorpen Badnogo en Bassian, de dorpen Tokabango en Gadba, in de Sahelregio, niet ver van de grens met Niger, evenals de stad Binsa in het midden en noorden. “Voorrechten [propriétés] Ze werden verbrand door de aanvallers.”, vertelde een bewoner aan AFP.

READ  Algerije kondigt de intrekking van zijn accreditatie voor Frankrijk aan 24

Burkina Faso wordt sinds 2015 geconfronteerd met regelmatige en dodelijke jihadistische aanvallen, met name in de noordelijke en oostelijke regio’s in de buurt van Mali en Niger, en heeft ook te maken gehad met de dodelijke daden van terroristen. Deze aanvallen, vaak gecombineerd met hinderlagen en toegeschreven aan jihadistische groeperingen die gelieerd zijn aan de Islamitische Staat (ISIS) en al-Qaeda, hebben meer dan 1.500 mensen gedood en meer dan 1,3 miljoen mensen gedwongen hun huizen te ontvluchten.

Lees ook In Burkina Faso neemt de woede onder de bevolking toe door toegenomen aanslagen

Eind juli kwam een ​​soldaat uit Burkina Faso en “enkele dozijnen” Volgens de legerstaf van Burkina Faso zijn jihadisten gedood tijdens een legeroperatie die gericht was op het veiligstellen van de regio Madjouri in het oosten van Burkina Faso. Bij een aanslag in het noorden van het land kwamen medio juli ook zeker tien mensen om het leven, onder wie zeven Hezbollah-leden.

De wereld met AFP