Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Delta-variant: de werkzaamheid van het Pfizer-vaccin daalt sneller dan die van AstraZeneca

De effectiviteit van het Pfizer/BioNtech-vaccin daalt sneller dan het Oxford-vaccin – AstraZeneca – tegen de deltavariant, blijkt uit een onderzoek van onderzoekers van de Universiteit van Oxford.

Alvorens tot deze conclusie te komen, onderzochten de Britse wetenschappers, die tussen december 2020 en augustus 2021 betrokken waren bij de productie van een van de aanbidders, monsters van meer dan 700.000 mensen, aldus AFP.

Na een maand, voor infecties met een hoge virale lading, was een persoon die zijn tweede dosis van het door het laboratorium van Pfizer ontwikkelde vaccin ontving, 90% beter beschermd tegen de delta-variant van het coronavirus dan de niet-gevaccineerde persoon.

78% efficiëntie voor Vizer na drie maanden

Na twee maanden daalt dit aantal tot 85% en na drie maanden tot 78%. Personen die twee injecties met het AstraZeneca-vaccin kregen, hadden 67% bescherming na één maand, 65% na twee maanden en 61% na drie maanden.

Na vier tot vijf maanden wordt het beschermingsniveau voor deze twee vaccins vergelijkbaar, merken de auteurs van deze studie op die tot nu toe niet is gevalideerd door hun collega’s.

Deze cijfers “vertegenwoordigen echt een afname” in de effectiviteit van het Pfizer-vaccin, zei Dr. Quinn Boyles, die deelnam aan de studie, die op donderdag 19 augustus werd gepubliceerd.

Werkzaamheid vaccin ‘nog steeds erg hoog’

Met betrekking tot het AstraZeneca-vaccin: “de verschillen (van maand tot maand) zijn te wijten aan toeval, d.w.z. er kan geen verandering in bescherming zijn.”

Ondanks “deze lichte dalingen in bescherming”, zei de arts, “blijft de algehele werkzaamheid (voor serums) echter zeer hoog.”

Hij benadrukte ook dat de onderzoekers de algehele bescherming bestudeerden, niet het niveau van bescherming tegen ernstige vormen en ziekenhuisopname, “wat zeer belangrijke gegevens zijn voor het evalueren van de werkzaamheid van vaccins.”

READ  Dertig mensen werden gedood door vermoedelijke jihadisten in het noorden van het land