Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Deepfakes baart ook geografen en het leger zorgen

Een team van onderzoekers van de Universiteit van Washington heeft de risico’s bestudeerd van de technologie bij toepassing op satellietbeelden.

Hoewel ze indrukwekkend zijn, zorgen deepfakes al jaren voor angst. Deze realistische, heldere beelden, veranderd door kunstmatige intelligentie, kunnen iedereen eruit laten zien als een beroemdheid of een politicus. Vooral dankzij deze technologie heeft een Amerikaan het web in brand gestoken Doen alsof je Tom Cruise bent. Ultra-realistisch, de video heeft de test van de detector voor diepe vervalsingen met vlag en wimpel doorstaan. Hoewel het gemakkelijk is voor te stellen welke tragische gevolgen dergelijke technologie zou kunnen hebben bij misbruik, is dit een ander aspect van het proces dat het leger en de geografen in bredere zin zorgen baart.

in een onderzoek Gedeeld door The Verge, proberen onderzoekers van de Universiteit van Washington de autoriteiten te waarschuwen voor een Het risico van deepfakes bij toepassing op satellietbeelden. Dankzij een AI-verbeterd algoritme creëerden ze vanuit het niets een realistisch satellietbeeld met behulp van de wegen en gebouwen van de stad Tacoma, bovenop enkele afbeeldingen van Beijing en Seattle. De hoofdauteur van het onderzoek, Bo Zhao, legt uit dat de technologie enkele voordelen kan hebben, waaronder de mogelijkheid om horizonbeelden te maken om de klimaatverandering te volgen. De nuances waren echter “Hoewel veel GIS-beoefenaars de voordelen van deep learning en kunstmatige intelligentietechnieken bij het oplossen van geografische problemen vierden, hebben maar weinigen de potentiële bedreigingen voor deepfakes in het veld en zelfs daarbuiten publiekelijk erkend of bekritiseerd.”

Credits: diepe nepgeografie? Wanneer georuimtelijke gegevens kunstmatige intelligentie tegenkomen,

Deepfakes ten dienste van geopolitiek

Bo Zhao legt vooral uit dat modificatie van satellietbeelden kan plaatsvinden Heeft een sterke invloed op militaire tactieken en is zelfs betrokken bij het verspreiden van nepnieuws. Zoals The Verge opmerkt, kunnen nepbeelden worden gebruikt om illegale activiteiten te verdoezelen of om officiële informatie tegen te spreken. Met zijn studies legt het team uit aan geïnteresseerde Amerikaanse media De absolute betrouwbaarheid van satellietbeelden ontrafelen en het publiek bewust maken van de mogelijke impact van deepfakes-geografie.