Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De zoon van voormalig dictator Marcos stevent af op een verpletterende presidentiële overwinning

De zoon van voormalig dictator Marcos stevent af op een verpletterende presidentiële overwinning

En volgens de voorlopige resultaten vordert de alliantie met de dochter van de vertrekkende president, Ferdinand Marcos Jr., zelf de erfgenaam van een voormalige Filippijnse leider, veel.

Artikel door

gepubliceerd

Bijwerken

leestijd : 1 minuut.

Ferdinand Marcos Jr., zoon van wijlen dictator met dezelfde naam, is op weg naar een verpletterende presidentiële overwinning in de Filippijnen, volgens niet-officiële voorlopige resultaten die op maandag (9 mei) zijn vrijgegeven. Hij staat op het punt om de clan van zijn familie opnieuw aan het roer van de macht te brengen, zesendertig jaar na de val van zijn vader, die werd omvergeworpen door een volksopstand.

Volgens de resultaten van bijna de helft van de bijna 70.000 stembureaus, samengesteld door lokale media op basis van cijfers van de verkiezingscommissie, kreeg Marcus Jr., bijgenaamd “Pong Pong”, 15,3 miljoen stemmen tegen slechts 7,2 miljoen voor haar belangrijkste rivaal, de vertrekkend plaatsvervanger zijn mandaat. Voorzitter Lenny Robredo. Als deze resultaten worden bevestigd, wordt Marcos Jr de eerste president in de geschiedenis van de Filippijnse democratie die met een absolute meerderheid wordt gekozen. Het is voor hem voldoende om tijdens deze peiling in één ronde tot de tien kandidaten te behoren die de meeste stemmen hebben behaald.

Opiniepeilingen voorspelden een verpletterende overwinning voor Marcus Jr. na een verkiezingscampagne die werd gekenmerkt door een stortvloed aan verkeerde informatie. Jarenlang vielen accounts die loyaal waren aan Marcos Jr. sociale netwerken binnen en luidden twintig jaar van het regime van zijn vader in voor jonge Filippino’s als een gouden eeuw van vrede en welvaart voor de Filippijnen. Hij negeerde de tienduizenden dissidenten die waren gearresteerd, gemarteld of vermoord, of zelfs de miljarden dollars die de Marcos-clan uit de schatkist van het land had verzameld voor hun persoonlijke verrijking.

READ  Turkije: De gezondheid van president Recep Tayyip Erdogan roept enkele weken voor de presidentsverkiezingen vragen op

De verkiezingscampagne van Marcos Jr. was een beetje flauw, omdat hij worstelde om zijn aanhangers te verzamelen en kleinere menigten te trekken dan rivaal Lenny Robredo. Maar het lijkt erop dat een reeks achter de schermen met andere politieke clans genoeg was om hem de overwinning te bezorgen. Met name zijn alliantie met Sarah Duterte, dochter van de vertrekkende president Rodrigo Duterte, is op weg om de vice-presidentsverkiezingen te winnen, die maandag afzonderlijk plaatsvonden.