Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De vulkanische activiteit van de maan heeft nog niet al zijn geheimen onthuld

De vulkanische activiteit van de maan heeft nog niet al zijn geheimen onthuld

Wanneer stopte de vulkanische activiteit van de maan? Waar komt de ‘late lava’ van onze natuurlijke satelliet vandaan? Is de kratermethode, waarmee de leeftijd van planeten, manen en asteroïden in het zonnestelsel kan worden aangenomen, correct? Om deze vragen te beantwoorden, stuurde China eind 2020 Chang’e 5 sonde naar de maan. Na een succesvolle landing ten noorden van Ocean Storms op 1 december, heeft een kleine Chinese robot 1,7 kg basaltgesteente uit oude vulkanische stromen teruggewonnen en vervolgens teruggebracht naar de ruimtesonde die in een baan om de aarde had gewacht. De laatste heeft Kostbare monsters op 16 december op aarde afgeleverd. Na maanden werk publiceerde een team van onderzoekers, Vrijdag 8 oktober in Wetenschap, De eerste resultaten van de analyse van deze buitenaardse rotsen.

Het verwachte resultaat sinds de terugkeer van basaltlava naar de aarde tijdens de Amerikaanse (Apollo) en Sovjet (Luna) missies in de jaren zeventig was 3 tot 4,3 miljard jaar. Wetenschappers hebben echter geschat op basis van de kratermethode – die aangeeft dat hoe meer er op het oppervlak van een gebied is, hoe ouder het is – ze schatten dat de maanlava bij de oceaan van de stormen jonger moet zijn. Volgens de meeste berekeningen zou het tussen de 1,5 en 2,5 miljard jaar oud zijn. “Het belangrijkste doel van Chang’e 5 was om deze lava, waarvan men dacht dat ze nieuwer was, te recupereren om deze in het laboratorium te analyseren om de leeftijd te bepalen en zo de methode van de krater te bevestigen of te weerleggen, maar ook om de oorsprong ervan te ontdekken, ” legt Roman Tartes uit, onderzoeker bij de afdeling Aard- en Milieuwetenschappen aan de Universiteit van Manchester en co-auteur van de studie.

READ  Hoe afvallen met hormoontherapie?

“zucht”

Wat het eerste doel betreft, toonden de analyses van 25 auteurs van de studie aan dat deze rotsen precies 1,96 miljard jaar oud zijn, wat de gemaakte berekeningen bevestigt, die de zogenaamde “krater” -methode onomstotelijk bevestigen. Geruststellend, als we weten dat dit laatste dient als een standaardmaat voor de geschiedenis van een groot deel van het zonnestelsel. “De techniek van het kraternummer neemt de maan als kalibratiepunt – omdat het de enige ster is waarvan we monsters hebben kunnen halen – en door extrapolatie kunnen we Mars, manen, asteroïden, enz. dateren, identificeert de onderzoeker. Het dient dus als een grote neef tot grote opluchting van alle wetenschappers die eraan werken. Planetaire leeftijden omdat onze resultaten aantonen dat de methode werkt, en dat het mogelijk zou zijn om dit model te verbeteren, en dus de kalibratie te verbeteren.”

Kaart van landingsplaatsen voor succesvolle voorbeeldretourmissies.  De donkere gebieden zijn die op de laagste hoogte, terwijl de lichtere gebieden die op de hoogste hoogte zijn.

Kaart van landingsplaatsen voor succesvolle voorbeeldretourmissies. De donkere gebieden zijn die op de laagste hoogte, terwijl de lichtere gebieden die op de hoogste hoogte zijn.

NASA / Wikicommons / Kinoki

beperkt aanbod. 2 maanden voor 1 euro vrijblijvend

Verrassend genoeg werden deze resultaten gevonden door twee fragmenten van slechts enkele millimeters lang te analyseren. In feite hebben de Chinese autoriteiten ervoor gekozen om monsters van maangesteenten toe te vertrouwen aan verschillende teams van Chinese en internationale onderzoekers. Voor de auteurs van deze studie was de eerste stap om deze onderdelen in harsschijven te impregneren, ze geleidelijk te polijsten om hun binnenkant te onthullen. Vervolgens plaatsten ze deze fragmenten in een scanning-elektronenmicroscoop, die een kaart onthulde van alle mineralen waaruit ze bestaan.

“Vervolgens stopten collega’s deze fragmenten in een machine genaamd ‘Shrimp’, van de High Accuracy Micro-Ion Probe (of High Accuracy Micro-Ion Probe in het Frans), waarvan het eerste model eind jaren zestig in Australië werd ontwikkeld. ..precies met het doel de eerste monsters van Apollo 11 te dateren. legt Roman Tartes uit. Het principe van de garnaal is om een ​​ionenbundel op het oppervlak van de maanmonsters te bombarderen om een ​​klein gaatje te maken met een diameter van 5 tot 10 micrometer en zo de atomen van verschillende metalen te verpletteren en de concentraties van verschillende isotopen van lood te meten . “Drie van de vier isotopen van lood zijn afkomstig van het radioactieve verval van thorium en uranium, legt Roman Tartes uit. Maar omdat we weten hoe snel thorium- en uraniumatomen uit lood desintegreren, kunnen we deze rotsen nauwkeurig dateren”, legt Roman Tartes uit. .

READ  De Fransen waren erg gul in 2021

Zwaartekrachtgetijden of ijzerrijke rotsen?

Aan de andere kant, met betrekking tot het tweede doelwit, d.w.z. de oorsprong van deze late lava, blijkt het moeilijker te lokaliseren. Hoe verklaar je eigenlijk dat er twee miljard jaar geleden nog steeds lava op de maan was, terwijl de meeste wetenschappelijke modellen voorspellen dat de interne warmte van de maan eerder had moeten verdwijnen? “Een hypothese was dat deze lava het resultaat was van late vulkanische activiteit als gevolg van de aanwezigheid, in de maan, van rotsen die rijk zijn aan radioactieve elementen die de vulkanische activiteit waarschijnlijk zullen verlengen”, bevestigt Roman Tartes. Uit analyses bleek echter dat deze rotsen niet bijzonder radioactief waren. De onderzoekers sloten ook de hypothese uit dat de lava afkomstig was van een gewelddadige asteroïdebotsing, die lang daarvoor plaatsvond, tussen 3,5 en 4,5 miljard jaar geleden.

“Op dit moment hebben we geen mechanismen gevonden die dit fenomeen verklaren”, geeft de specialist toe. Er zijn echter een paar manieren. De eerste zou te maken hebben met het effect van de zwaartekrachtgetijden veroorzaakt door de aarde en de zon. Met andere woorden, de zwaartekracht van onze planeet, die dichter bij de maan staat dan nu het geval is, evenals de zwaartekracht van onze ster, zouden de binnenste rotsen van onze natuurlijke maan hebben vervormd, waardoor de wrijving zou ontstaan ​​die warmte zou hebben gegenereerd. . “Deze hypothese zal worden getest in numerieke simulaties, maar dat lijkt mij onwaarschijnlijk”, merkt Roman Tartes op. Een andere mogelijkheid is dat deze basaltlava afkomstig is uit gebieden van de maanmantel met een hoog ijzergehalte, want hoe meer ijzer in het gesteente, hoe lager de temperatuur waarbij het smelt.

READ  De botsing van deze asteroïde met de aarde dreigt Frankrijk van de kaart te vegen


L’Express-app

Om door te gaan met analyseren en decoderen, waar u ook bent

Download de app

Download de app

Om deze vraag te beantwoorden, kan het nodig zijn om andere maanmonsters te verzamelen. Wat moet er gebeuren als alles goed gaat, dankzij de sonde Chang’e 6. Tot nu toe hebben de Chinese autoriteiten geen officiële aankondiging gedaan, maar de meeste wetenschappers denken dat deze missie gericht zal zijn op het terugsturen van rotsmonsters van de andere kant van de de maan. Dat zal de eerste geweldige zijn die deze nieuwe sonde, de Chang’e 5-kloon, in 2023 of 2024 zou kunnen lanceren.


meningen

gepubliceerd

Anne Rosencher is hoofdredacteur bij L'ExpressAnn Rose Publisher

chronisch

Hervey Le TriotGeschreven door Hervé Le Triot, klimaatwetenschapper en professor aan de Sorbonne en Polytechnic, lid van de Academie van Wetenschappen

chronisch

Opiniedeskundige bij de Jean Jauret Foundation, Chloe Morin, waarschuwt in haar laatste artikel voor de omvang van de democratische crisis.Geschreven door Chloe Morin

chronisch

Fitness Park Club breidt haar netwerk uit naar meer dan 250 clubs.Jean Laurent Caseli