Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De vijf verrassingen van de James Webb Telescoop

De vijf verrassingen van de James Webb Telescoop

De nieuwe ster van de astronomie. Zo kunnen we de James Webb Space Telescope (JWST) noemen, het juweel van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) dat de Amerikaanse, Europese en Canadese ruimtevaartorganisaties op eerste kerstdag 2021 hebben gelanceerd. Met zijn spiegel met een diameter van 6,5 meter is het door veruit de grootste telescoop die ooit de ruimte in is gestuurd. Zijn observaties begonnen in de zomer van 2022, en nu de eerste jaarlijkse sessie is afgelopen stromen publicaties met verbluffende beelden onafgebroken binnen, als golven aan de oevers van een wetenschappelijke oceaan. Het is daarom tijd voor een eerste beoordeling.

Eerste vraag: Werkt deze geavanceerde machine goed? We herinneren ons nog dat onderzoekers in 1990, nadat ze de Hubble-ruimtetelescoop, de voorganger van de James Webb-ruimtetelescoop, in een baan om de aarde hadden gebracht, met afgrijzen een soort bijziendheid ontdekten, die in 1993 in een baan om de aarde moest worden gecorrigeerd dankzij een missie van de Amerikaanse Space Shuttle Endeavour. De optie werd uitgesloten voor James Webb, die zich 1,5 miljoen kilometer van de aarde bevindt en niet kan worden gerepareerd. Gelukkig zijn er tijdens de werking geen afwijkingen gemeld.

Integendeel, astrofysici hebben twee redenen om tevreden te zijn. De eerste houdt stand “Op naar de bijna perfecte lancering van Ariane 5.”Bevestigt Pierre Olivier LalageHierdoor hebben we brandstof kunnen besparen en beschikken we over reserves voor zesentwintig jaar. » Dit is veel meer dan de aanvankelijk verwachte vijf tot tien jaar. Nog een reden om goed voor uw apparaat te zorgen “Let goed op het instortingsrisicoPierre-Olivier Lagage voegt hieraan toe. De operaties worden zo uitgevoerd dat gebieden waar micrometeorieten de spiegel zouden kunnen raken zoveel mogelijk worden vermeden.

Op de foto’s, op de foto’s: Wat de verbluffende beelden gemaakt door de James Webb Telescoop onthullen

Hij benadrukt dat de tweede reden voor vreugde voortkomt uit de prestaties van de telescoop David ElbazHij is ook astrofysicus bij CEA: “De technische mogelijkheden van de machine zijn volledig aanwezig, met eigenschappen die iets beter zijn dan verwacht.” En zal James Webb, die geacht wordt terug te gaan naar de eerste lichtbronnen in het heelal, maar ook de atmosfeer van exoplaneten moet aanvallen, op wetenschappelijk vlak de verwachtingen waarmaken? Positieve reactie van David Elbaz: “Gaan we verder dan wat Hubble zag? Ja. Zien we planeten in een baan om andere sterren? Ja. Kunnen we hun atmosfeer beschrijven? Ja.”

Je hebt 80% van dit artikel om te lezen. De rest is gereserveerd voor abonnees.

READ  Deze voedingsmiddelen moeten worden verboden om het risico op dementie te voorkomen