Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

COVID-19: Symptomen en ontwikkeling in Frankrijk… Wat we weten over de varianten Birola en JN.1

De BA.2.86-variant, die in Frankrijk blijft oprukken, kan binnenkort de meerderheid worden.
Volgens de gezondheidsautoriteiten vertegenwoordigt het nu maar liefst 13% van de geregistreerde gevallen.
Vooruitgang wordt voornamelijk aangedreven door een van de zes sublijnen: JN.1.

Moeten we een paar weken voor de winter en de eindejaarsvakantie vrezen voor een nieuwe golf van Covid-19 in Frankrijk? “De COVID-19-pandemie is hier, ze is hier“, bevestigde de minister van Volksgezondheid, Aurelien Rousseau, vorige week, maar wilde gerustgesteld worden. “Het heeft een lage impact op noodsituaties, op SOS Médecins en vooral op onze vaccinatiecampagne.” met ‘Vandaag zijn 3,2 miljoen mensen gevaccineerd’ Hij vervolgde aan de microfoon Zuid-Radio Op 14 november zei hij “Actieve klok”.

Als het virus midden afgelopen zomer weer de kop opstak in Frankrijk, aangedreven door verschillende varianten, waaronder EG.5, is het de Omicron-subvariant, BA.2.86, die eind augustus werd ontdekt, die nu de aandacht trekt. Net als zijn nakomelingen: JN.1.

Waar is de evolutie van het virus?

BA.2.86, ook wel Pirula genoemd, is door de Wereldgezondheidsorganisatie geclassificeerd als een gecontroleerde stam vanwege het zeer grote aantal (meer dan 30) mutaties in het spike-eiwit dat het draagt. Hoewel de epidemische indicatoren in dit stadium over het algemeen stabiel blijven, blijven deze in Frankrijk stijgen en vertegenwoordigen ze ongeveer 13% van de interpreteerbare reeksen van de laatste flash-enquête, vergeleken met 9% voor de vorige enquête. Het laatste epidemiologische bulletin uitgegeven door het ministerie van Volksgezondheid op 15 november.

Momenteel blijft de meest gedetecteerde variant in Frankrijk EG.5, ook wel Eris genoemd, die (inclusief de sublijnen ervan) nog steeds 41% van de interpreteerbare sequenties vertegenwoordigt (vergeleken met 45% een week geleden).

READ  "De gletsjer die ik het meest ken, heeft een waar bloedbad ondergaan."

Hoe verklaren we dat?

Volgens de gezondheidsautoriteiten wordt de progressie van Covid-19 die momenteel in Frankrijk wordt waargenomen voornamelijk veroorzaakt door een van de zes substammen van de Birola-variant, genaamd JN.1, die razendsnel vordert. Dit laatste vertegenwoordigt nu 10% van de geregistreerde gevallen, het dubbele van de week ervoor (5%).

“In dit stadium zijn er geen aanwijzingen dat JN.1 andere kenmerken heeft dan de andere BA.2.86-substammen.” Wees echter gerustgesteld door de Franse volksgezondheidsautoriteit, die actief toezicht houdt. En niet voor niets is Frankrijk het land dat de meeste gevallen in Europa rapporteert, zoals Santé Publique France opmerkt in zijn analyse van de risico’s van de varianten.

Hoe zit het met andere landen?

JN.1 werd voor het eerst gedetecteerd in september 2023 in de Verenigde Staten en werd later geïdentificeerd in verschillende Europese landen, waaronder Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Spanje. Volgens epidemioloog Antoine Flaholt zijn dat momenteel Frankrijk en Ierland “Epicentrum” van de opkomst van deze epidemie. in Europa. In IJsland, waar deze soort ook werd ontdekt, werd hij aangetroffen “De detectie van JN.1 is sinds half oktober gestegen van 2 naar 50%,” Legt Volksgezondheid Frankrijk uit.

In deze context benadrukken wetenschappers de noodzaak om de detectie van SARS-CoV-2-mutaties voort te zetten en te ontwikkelen, vooral omdat de immuniteit van risicopatiënten in de winter waarschijnlijk zal afnemen.

Nieuwe symptomen?

Naast de klassieke symptomen van Covid, die nu bekend zijn bij patiënten, namelijk de luchtwegen en het spijsverteringsstelsel, waarschuwden Britse artsen onlangs voor huidsymptomen die mogelijk specifiek zijn voor Pirola en die op zichzelf waarschijnlijk tot oogsymptomen zullen leiden. “In tegenstelling tot de meeste eerdere varianten kan Pirula zichtbare symptomen in het gezicht veroorzaken, zoals oogirritatie en huiduitslag.” Dr. Johannes Uys, huisarts bij de Broadgate General Clinic in Londen, legde dit onlangs uit aan het tijdschrift vrouw.

  • Lees ook

    Meningitis: “Een ongekend herstel” in Frankrijk na de Covid-19-epidemie

Dezelfde analyse werd uitgelegd door Dr. Nighat Arif, een huisarts bij de National Health Service in Engeland, in het programma de ochtend Dit nieuwe leeraanbod biedt functies “Huiduitslag”, Dit zijn rode vlekken of puistjes. Deze huidverschijnselen kunnen ook worden waargenomen in de oksels, maar vooral in het gezicht, en kunnen op zichzelf oogirritatie veroorzaken. Deze nieuwe symptomen zijn echter niet synoniem met het potentieel verhoogde risico van deze nieuwe variant. “Er zijn geen aanwijzingen dat dit een nieuwe soort is die grote zorgen baart.” Dit bevestigt een onderzoek uitgevoerd door de afdeling Moleculaire Statistiek en Epidemiologie van de Biomedische Campus in Rome.

READ  In het midden van de Stille Oceaan, Point Nemo, waar ruimteschepen neerstorten om te sterven

A. LG