Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De verontschuldiging van de regering voor de slavernij van het koninkrijk leidde tot controverse

In 2023 herdenkt Nederland 150 jaar slavernij afschaffen en effectief toepassen. Bij deze gelegenheid zullen de regeringsleider en zijn ministers hun excuses aanbieden aan de bevolking van de voormalige koloniën. Maar de autoriteiten van deze gebieden betreuren het dat deze ceremonies niet zijn geraadpleegd.

Geschreven artikel

Gepubliceerd

Leer tijd: 1 minuut.

Ten oosten van Amsterdam zal onze regering op het hoofdkantoor van de Vereniging in Suriname, het voormalige Nederlands Guyana, op maandag 19 december een officiële verontschuldiging uitspreken voor de Nederlandse slavernij, die nauwkeurig zal worden onderzocht.

>> Slavernij: amnestie en 200 miljoen euro van Nederland, vrede van Frankrijk

Minister-president Mark Rutte spreekt bijna 150 jaar na de afschaffing van de slavernij in de voormalige koloniën vanuit de hoofdstad. Ministers van de zes Caribische eilanden van het koninkrijk en Suriname zullen dat doen. De president van dit kleine Zuid-Amerikaanse land, Vincent Chogra, was de afgelopen weken zeer kritisch over het initiatief: “Het is nog steeds ongelooflijk dat de regering tot een datum heeft besloten zonder voorafgaand overleg met de andere betrokken landen. Het is ronduit belachelijk.”

Een oproep tot protest op het eiland Curaçao

De Nederlandse bewindvoerder werd er op het laatste moment van beschuldigd een datum te hebben opgelegd aan de zes Caribische eilanden van het koninkrijk (Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba), evenals aan Suriname, dat sinds 1975 onafhankelijk is. Veel nazaten van tot slaaf gemaakte mensen twijfelen aan de oprechtheid van Nederland, zoals Josephine Henriques-Trac: “Als Rutte zijn excuses wil aanbieden, moet dat met evenveel waardigheid en respect gebeuren als bijvoorbeeld Duitsland zijn excuses zou moeten aanbieden aan zijn oorlogsslachtoffers.”

In dit geval heeft de minister-president van de Nederlandse regio Sint-Maarten gewaarschuwd dat we deze excuses niet zullen accepteren. Op het eiland Curaçao zijn oproepen tot demonstraties begonnen. Volgens een recente peiling is bijna een op de twee Nederlanders er nog steeds tegen dat het land excuses aanbiedt voor slavernij. Een paar jaar geleden sprak premier Mark Rutte zich daartegen uit.

READ  In Nederland komen boeren in opstand tegen vermindering stikstofoxide-uitstoot