Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Verenigde Staten zullen raketwerpers met een bereik tot 80 kilometer naar Oekraïne leveren

De Verenigde Staten zullen raketwerpers met een bereik tot 80 kilometer naar Oekraïne leveren

Zullen de in Oekraïne aangekondigde Amerikaanse raketwerpers de spelregels veranderen?

De Verenigde Staten hebben dinsdag aangekondigd dat het meerdere raketsystemen naar Oekraïne zal sturen, maar het is niet duidelijk of het een echt verschil kan maken op de grond tegen het Russische leger. De advertentie heeft betrekking op het HIMARS-systeem, een mobiel raketwerpersysteem – gemonteerd op lichte bepantsering – dat meerdere raketten tegelijk kan afvuren.

Soortgelijke tools worden al gebruikt door de Russische en Oekraïense legers, maar de Amerikaanse HIMARS-systemen hebben een groter en nauwkeuriger bereik.

Volgens een hoge functionaris van het Witte Huis hebben degenen die dit keer in Kiev moeten worden afgeleverd een beperkt bereik van ongeveer 80 kilometer. Washington wilde niet dat het Oekraïense leger zou kunnen schieten op doelen op Russische bodem. “We sturen geen raketsystemen naar Oekraïne die Rusland kunnen aanvallen”Dat vertelde Joe Biden maandagochtend aan verslaggevers.

Wat zijn deze wapens?

De M142 Himars-systemen zijn een moderne, verlichte, licht gepantserde versie van de M270 MLRS, aan een ketting gemonteerd en ontwikkeld in de jaren 70 door de Verenigde Staten en hun bondgenoten.

HIMARS kan twee soorten raketlanceerstations vervoeren: een die de lancering van zes 227 mm geleide raketten tegelijk mogelijk maakt, en de andere met een ATACMS tactische raket, met een groter bereik. Maar de Verenigde Staten zullen Kiev niet voorzien van ATACMS tactische raketten met een bereik tot 300 kilometer.

Een klein team kan in enkele minuten zelf raketten herladen. Dit vereist de training van Oekraïense soldaten.

READ  Ulf Kristersson zal niet "onderhandelen" met Viktor Orbán

Het Amerikaanse leger heeft HIMAR’s al gestationeerd in Europa. Polen en Roemenië, beide leden van de NAVO, hebben het ook. Het bedrag dat Washington van plan is naar Oekraïne te sturen, is nog niet vastgesteld.

Waarom worden ze zo verwacht?

Meerdere Amerikaanse raketwerpers zullen de Oekraïense strijdkrachten in staat stellen om Russische posities diep te raken terwijl ze hun batterijen ver van het front plaatsen.

De raketten die door zes Himars-raketten worden afgevuurd, zijn GPS-gestuurd en hebben een bereik tot twee keer zo groot als de klassieke ballistische raket die al door de Verenigde Staten wordt geleverd, de M777-houwitser.

Dit bereik maakt het mogelijk om de batterijen buiten het bereik van de Russische artillerie te brengen, terwijl ze integendeel kunnen worden geraakt. Deze raketten kunnen ook Russische militaire logistieke depots ver van hun linies raken. “De ezel zal het evenwicht in de machtsbalans herstellen”Dat heeft een hoge Amerikaanse functionaris gezegd.