Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk willen oprukken naar Rusland om het wrak van het stealth-vliegtuig te bergen

Het is het voorwerp van alle hebzucht. Een F-35B stealth-vliegtuig stortte woensdag 17 november neer in de Middellandse Zee, nadat het was opgestegen vanaf het Britse vliegdekschip HMS Queen Elizabeth. Zijn piloot kon op tijd uitstappen. Maar de NAVO maakt zich zorgen over de mogelijkheid dat het wrak door Rusland wordt geborgen en over het risico dat het zijn technologie in handen krijgt.

Ambtenaren van het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de NAVO bevestigden maandag 22 november dat het vliegtuig vóór Rusland kon worden heroverd. ‘We zullen het eerst terugkrijgen, dat garandeer ik je.’zei generaal Simon Doran, de hoogste Amerikaanse officier aan boord van het vliegdekschip. We maken ons geen zorgen over zijn herstel.Van zijn kant heeft de plaatsvervangend opperbevelhebber van de geallieerde strijdkrachten in Europa, generaal Tim Radford, de verslaggevers aan boord van het schip, dat in de Middellandse Zee vaart, bekendgemaakt.

Lees ook Amerikaanse F-35 straaljager richt grote schade aan in Europa

‘Echt vervelend incident’

“We maken ons geen zorgen omdat we hier momenteel aan werken. Er was bezorgdheid toen het vliegtuig neerstortte, maar de piloot is veilig en dat is het belangrijkste.”, hij voegde toe. De details van de reddingsoperatie wilde hij niet prijsgeven.

Het verlies van de F-35 is een “Het echt ongelukkige incident (…) teruggedraaid”Zei de officier aan het hoofd van een van de negen schepen die in de Middellandse Zee opereren, commandant Steve Morehouse. Maar hij voegde eraan toe, “De betrouwbaarheid van dit apparaat en ons vertrouwen erin en in het project zijn intact”.

Het VK heeft al 21 Amerikaanse F-35B’s ontvangen, waarvan de meeste bestemd zijn voor twee vliegdekschepen, HMS Queen Elizabeth en HMS Prince of Wales. De F-35B is een variant van de vijfde generatie van de F-35, die verticaal kan landen en kort kan opstijgen.

READ  COP26: Peking en Moskou reageren op de kritiek van Washington op klimaatverandering

De wereld met AFP