Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Verenigde Naties roepen Iran op de vingers van de veroordeelden niet te amputeren

De Verenigde Naties hebben er woensdag (22 juni) bij Iran op aangedrongen om de executies van de amputaties van acht veroordeelden stop te zetten en eisten dat Teheran alle vormen van lijfstraffen in het algemeen zou afschaffen.

Volgens een woordvoerster van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Ravina Shamdasani, in Genève, zitten zeven van deze mannen in de gevangenis van Groot-Teheran. “We maken ons grote zorgen over de op handen zijnde amputatie van de vingers van acht mannen die veroordeeld zijn voor inbraak in Iran en dringen er bij de Iraanse autoriteiten op aan hun geplande amputaties ongedaan te maken.Zei ze in een verklaring.

We roepen Iran ook op om dringend zijn strafrechtelijke sancties te herzien om alle vormen van lijfstraffen, waaronder amputatie, geseling en steniging, af te schaffen, in overeenstemming met zijn verplichtingen op grond van de internationale mensenrechtenwetgeving.‘, zij ging door.

Verboden door het Internationaal Verbond

Zeven van de acht mannen zijn geïdentificeerd. Het zijn Hadi Rostami, Mahdi Sharafian, Mahdi Shahifand, Amir Shermard, Morteza Jalili, Ibrahim Rafii en Yaqoub Fazli Koshki. Volgens de Verenigde Naties zijn de acht veroordeeld tot het afsnijden van vier vingers van hun rechterhand en kunnen ze worden meegenomen naar de Evin-gevangenis in Teheran waar onlangs een guillotine werd binnengebracht. Deze guillotine zou op 31 mei al gebruikt kunnen zijn om de vingers van een andere man te amputeren.

READ  Chisla Amarel: Amazing Auto Target Left Voodoo

Ravina Shamdasani zei dat volgens Iraanse maatschappelijke organisaties tussen 1 januari 2000 en 24 september 2020 ten minste 237 mensen tot amputatie zijn veroordeeld, en dat die vonnissen in ten minste 129 gevallen zijn uitgevoerd. Het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, waarbij Iran partij is, verbiedt martelingen die onmenselijke bestraffing omvatten.

Sinds januari zijn 100 mensen geëxecuteerd

Volgens het laatste rapport van de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, dat dinsdag werd ingediend, heeft Iran tussen 1 januari en 20 maart meer dan 100 mensen geëxecuteerd, waarmee de zorgwekkende opwaartse trend wordt voortgezet. Uit het rapport blijkt dat in 2020 260 mensen zijn geëxecuteerd en in 2021 minstens 310, waaronder minstens 14 vrouwen.

Iran hekelde een rapportvooroordeel“.”Het is afschuwelijk en schandelijk om de grote principes van mensenrechten om te zetten in onbeduidende politieke instrumentenDat zei Mehdi Ali Ebadi, plaatsvervangend permanent vertegenwoordiger van Iran bij het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Genève. Executies in Iran – een van de grootste executielanden samen met China en Saoedi-Arabië – worden meestal uitgevoerd door ophanging.


zie ook Israël roept burgers op Turkije te verlaten uit angst voor Iraanse aanvallen