Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De uitstroom van werknemers in augustus in de Verenigde Staten en het hoge werkloosheidscijfer – 01-09-2023 om 19:31

Joe Biden geeft commentaar op de banencijfers vanuit de tuinen van het Witte Huis, 1 september 2023. (AFP/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS)

Een toestroom van nieuwe werknemers in augustus duwde de Amerikaanse werkloosheid naar het hoogste niveau sinds februari 2022, een teken dat de situatie zich na twee jaar van tekorten aan arbeidskrachten aan het herstellen is, en waarschijnlijk de inflatie zal kalmeren.

Het ministerie van Arbeid maakte vrijdag bekend dat het werkloosheidspercentage in augustus 3,8% bedroeg, vergeleken met 3,5% in juli, ondanks de creatie van 187.000 banen, wat meer is dan verwacht.

Deze discrepantie wordt verklaard door de komst van ruim een ​​half miljoen mensen naar de arbeidsmarkt afgelopen maand.

President Joe Biden werd begroet vanuit de tuinen van het Witte Huis: “Mensen (…) gaan weer aan het werk.”

De Democraat, die op zoek is naar een tweede ambtstermijn, merkte op dat “de arbeidssatisfactie hoger is dan in 36 jaar” en dat “de werkloosheid onder Afro-Amerikanen, Spaanstalige werknemers, veteranen en ongekwalificeerde werknemers op een historisch dieptepunt staat.” zijn economisch beleid.

Deze enorme toestroom van nieuwe werknemers heeft de participatiegraad op 62,8% van de mensen in de werkende leeftijd gebracht, het hoogste niveau sinds februari 2020, toen het 63,3% bedroeg, voordat Covid de economische activiteit onder de loep nam, waardoor plotseling 22 miljoen banen verloren gingen.

– evenwicht –

“Het is echt bemoedigend”, zei Lyle Brainard, directeur van het Witte Huis, tegen CNBC.

Ze benadrukte ook “de goede economie (gecreëerd door) president Biden, goede banen en goede lonen. Mensen komen terug en gaan aan het werk (…). We zien dit evenwicht op de arbeidsmarkt, en daarom is de inflatie gedaald. ”

Het tekort aan arbeidskrachten sinds de Covid-crisis heeft werkgevers ertoe aangezet de lonen te verhogen. Dit was goed nieuws voor de werknemers, maar het droeg bij aan een hogere inflatie.

De evolutie van het werkloosheidspercentage in de Verenigde Staten sinds januari 2021 (AFP/Samuel Barbosa)

Robert Fricke, econoom bij Maritime Federal Credit Union, zei dat de cijfers van augustus “een enorme stap zijn in de richting van een normale arbeidsmarkt”.

Ruim twee jaar lang hebben Amerikaanse werkgevers moeite gehad om voldoende personeel aan te nemen, vooral als gevolg van vervroegde pensionering en ontoereikende immigratie.

Arbeiders verlieten massaal hun baan om anderen te zoeken, die hen betere lonen of betere voorwaarden zouden bieden, een beweging die de “Great Quit” wordt genoemd.

“Er zijn altijd veel meer vacatures dan werklozen”, ondanks de nuance Mike Fratantoni, vice-president van de Mortgage Bankers Association (MBA).

Bovendien beschikt de stad Philadelphia (Pennsylvanie) tijdens een schoolperiode zonder schoolbuschauffeurs niet over de beroemde ‘schoolbus’-chauffeurs, en bieden ze 300 dollar aan elkaars ouders die eux-memes voor hun kinderen hebben school.

– ‘Gemak’ –

De Amerikaanse centrale bank (de Federal Reserve) staat in de frontlinie om de inflatie te vertragen.

Een bord “We’re Hiring” in Arlington op 3 juni 2022 in Virginia (AFP / OLIVIER DOULIERY)

Het belangrijkste instrument om dit te bereiken is het verhogen van de belangrijkste rente, wat de banken er op hun beurt toe aanzet leningen tegen hogere rentetarieven aan te bieden aan huishoudens en bedrijven.

Ze zijn dus minder geneigd om te consumeren of te investeren, wat de druk op de prijzen verlicht.

De vraag is nu of de Fed de rente al dan niet zal blijven verhogen tijdens de volgende vergadering op 19 en 20 september.

Sinds maart 2022 is dit elf keer gebeurd, waardoor de rente op het hoogste niveau in 22 jaar is gekomen, tussen 5,25 en 5,50%.

“De vertraging van de loondruk en de stijging van de participatiegraad is bemoedigend, wat een zekere versoepeling van de arbeidsmarktomstandigheden onderstreept”, stelt Rubila Farooqui, econoom bij High Frequency Economics, en schat dat deze gegevens gunstig zijn voor het handhaven van de onderhoudspercentages op hun huidige niveau. .

Maar de inflatie, die al enkele maanden aan het vertragen was, trok in juli weer aan, gedreven door de huizenprijzen. Volgens de consumentenprijsindex van het ministerie van Arbeid bedroeg het in de loop van een jaar 3,2%, vergeleken met 3,0% in de voorgaande maand.

READ  Elon Musk zou 10% van zijn Tesla-aandelen moeten verkopen