Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De tegenstrijdige reacties van staatshoofden op de nieuwe Argentijnse president Miley

De tegenstrijdige reacties van staatshoofden op de nieuwe Argentijnse president Miley

Terwijl velen, zoals Paraguay, het ‘voorbeeldige’ bestuur van de verkiezingen hadden geprezen, zorgde de verkiezing van Javier Miley, een extreem liberaal en anti-systeem, voor verdeeldheid in Zuid-Amerika.

De internationale reacties vermenigvuldigen zich na de overwinning van de ultraliberale en anti-regimekandidaat Javier Miley, die op zondag 19 november werd verkozen met 56% van de stemmen. Het zou overdreven zijn om te zeggen dat het tegenpolen zijn, omdat de tv-ster die nog maar een paar jaar geleden in de politiek kwam zo verdeeldheid zaait.

Ik wens de nieuwe regering veel succes en succes», stelde hij zich tevreden met de aankondiging van zijn buurman, de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva. Laatstgenoemde vermeldde zijn naam niet in het felicitatiebericht dat live werd uitgezondenCorrupte communistDe voormalige extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro was veel enthousiaster dan zijn opvolger en zei: “De hoop straalt weer» Verkozen door Javier Miley. Hij voegde eraan toe dat hij hoopt dat “Goede wind zal de Verenigde Staten en Brazilië bereiken” om deze reden “Eerlijkheid, vooruitgang en de terugkeer van vrijheid“.

Steun Trump

Zijn overwinning beviel ook de voormalige Amerikaanse president Donald Trump: “Ik ben trots op je. Je zult je land transformeren en Argentinië weer groot maken“, schreef hij op zijn sociale waarheidsnetwerk – nog voordat de officiële resultaten werden gepubliceerd.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken beschouwt het glas als halfvol en gelooft dat deze verkiezingen “certificaat“Hardheid”Verkiezingsinstellingen en democratie in Argentinië“, groeten “– Hoge deelname en vreedzaam stemgedrag“Hij voegde eraan toe dat de Verenigde Staten”We kijken ernaar uit om met de nieuwgekozen president Milley en zijn regering samen te werken aan gedeelde prioriteiten“.

READ  Populistisch rechts heeft grotendeels de leiding bij de parlementsverkiezingen

Chili hoopt op het beste

De Chileense president Gabriel Buric was welkomJavier Miley voor zijn overwinning en Sergio Massa voor het waardig toegeven van zijn nederlaag.» «Ik wens de Argentijnse bevolking het beste en weet dat u altijd ons respect en onze steun zult hebben. Als president van Chili zal ik onvermoeibaar werken om onze zusterlanden verenigd te houden”, verklaarde de linkse president in zijn felicitatieboodschap.

Colombiaanse reserves

Extreemrechts won in Argentinië, en het was de beslissing van hun samenleving. Het is triest voor Latijns-Amerika en we zullen zien», betreurt de Colombiaanse president Gustavo Petro, van radicaal-links. Javier feliciteerde Miley echter en beloofde dat “De betrekkingen tussen Colombia en Argentinië en de banden tussen hun volkeren zullen worden gehandhaafd binnen het kader van wederzijds respect. “We verwachten van het Argentijnse progressivisme dat de volkeren van Latijns-Amerika de lessen uit de geschiedenis zullen kunnen leren.»

De linkse president van Chili, Gabriel Buric, verwelkomde…Javier Miley voor zijn overwinning en Sergio Massa voor het waardig toegeven van zijn nederlaag“.”Ik wens de Argentijnse bevolking het beste en weet dat u altijd ons respect en onze steun zult hebben. Als president van Chili zal ik onvermoeibaar werken om onze zusterlanden verenigd te houden“, hij voegde toe.

De “vriendelijke hand” van Paraguay

Namens het volk van Paraguay groet ik het broederlijke volk van Argentinië op deze perfecte verkiezingsdag“, verklaarde de conservatieve president van Paraguay, Santiago Peña. “Ik feliciteer Javier Maile met zijn overwinning en bied Paraguay’s vriendelijke en broederlijke hand aan bij het versterken van de betrekkingen tussen onze twee landen. Groeten aan de geweldige mensen van Argentinië“, voegde de econoom eraan toe.

READ  De Spaanse premier behoudt zijn opmerkingen over Gaza

China wil handelsbetrekkingen ontwikkelen

Maandag feliciteerde China Javier Miley met zijn verkiezing tot president van Argentinië en zei dat het de handelsbetrekkingen tussen de twee landen verder wilde ontwikkelen, waarvan de hardline-liberale kandidaat zei dat hij er een einde aan wilde maken. “Peking wil”Werk samen met Argentinië om de vriendschap voort te zetten‘Ook tussen de twee landen’Win-win-samenwerkingWoordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken Mao Ning vertelde verslaggevers.

China hecht altijd groot belang aan de ontwikkeling van de betrekkingen tussen China en Argentinië vanuit een strategisch en langetermijnperspectief.En ik benadrukte. “De ontwikkeling van de betrekkingen tussen China en Argentinië is een onderwerp geworden van algemene consensus in de samenleving van beide landen, wat tastbare voordelen voor de twee volkeren oplevert.», bevestigde de woordvoerder.

Rusland steunt

De Russische ambassadeur in Argentinië, Dmitry Feoktistov, verklaarde:De volgende regering heeft veel te doen om de sociale en economische problemen te overwinnen»SDat meldt het staatsagentschap TASS. De heer Feoktistov zei ook dat hij hoopt “Het streven naar multipolariteit, onafhankelijk buitenlands beleid en strikte bescherming van nationale belangen zal worden voortgezet“.

Scepticus van de Europese Unie

Voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, stuurde zijn boodschapGefeliciteerd» Aan Javier Miley voor zijn verkiezing tot president van Argentinië, waarin hij oproept tot voortzetting van de samenwerking tussen de Europese Unie en het Zuid-Amerikaanse land: «Nauwe partner“.”Het Argentijnse volk heeft gesproken tijdens vrije en democratische verkiezingen (…). Ik bedank (huidige president) Alberto Fernandez voor de uitstekende samenwerking door de jaren heen en kijk ernaar uit om deze samenwerking voort te zetten ten behoeve van onze mensen.», merkte hij op X (voorheen Twitter).

READ  Een privéreis naar Rusland voor een voormalige Oostenrijkse minister en haar bruidsschat

Gefeliciteerd uit Indië

De Indiase premier Narendra Modi feliciteerde Javier Miley maandag met zijn verkiezing tot president van Argentinië, een land waarvan het handelsvolume met New Delhi vorig jaar ongeveer 6,4 miljard dollar bedroeg. “We kijken ernaar uit om nauw met u samen te werken om het strategische partnerschap tussen India en Argentinië te diversifiëren en uit te breiden», schreef de heer Modi op sociale netwerken

Volgens cijfers van de Indiase overheid is India de vierde handelspartner van Argentinië, met een handelspiek vorig jaar (+12%).