Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De succesvolle landing van Nova-C markeert de terugkeer van de Amerikanen naar de maan

De succesvolle landing van Nova-C markeert de terugkeer van de Amerikanen naar de maan

Met de succesvolle landing van de Nova-C-lander, genaamd Odysseus, op de maan, heeft het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines in de nacht van 22 op 23 februari drie codes geverifieerd. In de eerste plaats markeerde het de terugkeer van de Verenigde Staten naar onze natuurlijke satelliet na meer dan een halve eeuw afwezigheid. Laatste tijdmachine Gemaakt in de VS De metalen poten zijn al in 1972 in de maanregoliet verzonken tijdens de missies Apollo 16 (in april van dat jaar) en Apollo 17 (in december).

Zelfs nu de vertragingen zich opstapelen in het Artemis-programma van NASA, waarmee NASA mensen naar de maan wil terugbrengen, en terwijl nieuwe spelers – China, India en Japan – toetreden tot de exclusieve club van landen die in staat zijn om op een nachtster te landen, is het tijd voor de Verenigde Staten om te laten zien dat ze in de race blijven.

De tweede code bevindt zich in de ID van de operator. In de lijst met succesvolle maanlandingen is de Odysseus-landing de eerste die door een particulier bedrijf wordt uitgevoerd. Bovendien werd het gedaan door een jong bedrijf omdat Intuitive Machines pas in 2013 werd opgericht. Anderen hebben hun geluk beproefd en gefaald, meest recentelijk het Amerikaanse bedrijf Astrobiotic Technology wiens Peregrine-missie in januari werd afgebroken vanwege een brandstoflek kort na de lancering.

Grafieken: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Artemis-1: De Verenigde Staten veroveren de maan opnieuw

Er moet echter worden opgemerkt dat de Odysseus- en Peregrine-landers, hoewel ontworpen en gecontroleerd door particuliere bedrijven, op de een of andere manier onder de auspiciën van NASA blijven omdat hun financiering afkomstig is van NASA's CLPS-programma (Commercial Lunar Payload Services). Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Het heeft in feite besloten om robotmissies naar de maan uit te besteden aan een groeiende particuliere sector, net zoals het SpaceX van Elon Musk heeft toevertrouwd om astronauten naar het Internationale Ruimtestation (ISS) te vervoeren. Een manier om geld te besparen en New Space-spelers te motiveren. Merk terloops op dat Odysseus de aarde op 15 februari verliet aan boord van een SpaceX Falcon-9-raket. Voor deze missie ontving Intuitive Machines $ 118 miljoen van NASA onder CLPS.

READ  Microsoft laat met deze video zien waarvoor GPT-4o wordt gebruikt op Windows 11, en het is verbazingwekkend

Malapert-A krater, het nieuwe eldorado van de ruimtevaartorganisaties

Het derde en laatste symbool van deze landing is te danken aan de gekozen locatie: Odysseus, die lijkt op een container die op zes poten staat, landde 300 kilometer van de zuidpool van de maan, in de Malaparte-A krater.

Dit poolgebied is het nieuwe eldorado voor ruimtevaartorganisaties geworden, vanwege de waterijsvoorraden in de bodem. Als het kan worden geëxploiteerd, zal dit water waardevol zijn voor het leven op toekomstige bases, maar ook voor het leveren van waterstof en zuurstof die de motoren zullen aandrijven van machines die na het tanken weer van de maan opstijgen. Het Intuitive Machines-apparaat is het tweede dat voet in de regio zet, na de Indiase Chandrayaan-3-sonde, in 2023.

Zelfs als de symbolen krachtig blijken te zijn, zal de missie van Odysseus op aarde slechts bescheiden ambities hebben, simpelweg omdat deze maar zeven dagen zal duren. Op wetenschappelijk niveau zullen de weinige instrumenten aan boord vooral de nabije omgeving van het voertuig en de impact van een landing op de grond bestuderen. Na deze week van activiteit zouden de maannacht en temperaturen boven het vriespunt het beste voor de machine moeten zijn.

Lees ook | Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Ruimtevaartstartups zijn op zoek naar financiering