Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De sonde verzendt zijn eerste beelden van het zuiden van de maan

De sonde verzendt zijn eerste beelden van het zuiden van de maan

Er beginnen ansichtkaarten van Odysseus te arriveren. De Amerikaanse sonde stuurde zijn eerste foto's van de maan, ondanks het kapseizen tijdens de landing op het maanoppervlak, zo onthulde het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines maandag, dat twee foto's deelde.

Het voertuig, dat ruim vier meter hoog is, landde donderdag om 23.23 uur GMT (vrijdag 12.23 uur in Parijs) op het maanoppervlak, de eerste keer voor de Verenigde Staten in meer dan 50 jaar. Ook dit is een primeur voor een particulier bedrijf. Maar bochten en bochten, vooral het falen van het navigatiesysteem, bemoeilijkten de uiteindelijke landing en de sonde bevond zich op één kant in plaats van verticaal te landen.

NASA streeft ernaar frequentere vluchten uit te voeren

“Odysseus blijft communiceren met Nova Control-vluchtcontrollers vanaf het maanoppervlak”, zei Intuitive Machines maandag, terwijl hij twee afbeeldingen op de X plaatste, een van de landing van het ruimtevaartuig en een andere foto genomen 35 seconden nadat deze omdraaide. Deze laatste onthult de regoliet (maanstof) van de Malaparte-krater, de meest zuidelijke maan waar ooit een ruimtevaartuig is geland.

Het apparaat vervoert specifiek wetenschappelijke instrumenten van NASA, die de zuidpool van de maan wil verkennen voordat hij zijn astronauten daarheen stuurt, als onderdeel van de Artemis-missies. De US Space Agency besloot deze dienst bij particuliere bedrijven aan te vragen. Deze strategie moet hem in staat stellen de reis vaker en voor minder geld te maken. Maar ook om de ontwikkeling van een maaneconomie te stimuleren die een permanente menselijke aanwezigheid op de maan kan ondersteunen, wat een van de doelstellingen is van het Artemis-programma.

Intuitive Machines onthulde vrijdag dat de ingenieurs vergaten de veiligheidsschakelaar handmatig uit te schakelen, die de activering van het lasergeleidingssysteem van het apparaat zou moeten voorkomen. Het bedrijf was aangewezen op een experimenteel systeem van NASA.

NASA's LRO-sonde, in een baan rond de maan, bracht de lander zaterdag in beeld op een locatie op 1,5 kilometer van de aanvankelijk geplande landingsplaats. Het universiteitsteam dat verantwoordelijk was voor de externe camera die aanvankelijk tijdens de afdaling uit Odysseus zou worden gehaald, kondigde dit weekend echter aan dat het “optimistisch” blijft over de mogelijkheid om EagleCam uit de lander te halen en beelden van een afstand te maken. van vier. meter.

De Japanse sonde werd opnieuw geactiveerd

De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA maakte maandag bekend dat de Japanse SLIM-sonde, die sinds eind januari op de maan staat, weer geactiveerd is. Het is ook schuin geplaatst en de op het westen gerichte fotovoltaïsche cellen ontvangen geen zonlicht.