Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De regering slaat de aanval op de provinciehoofdstad af

Na twee dagen van gevechten beweerden de Afghaanse regeringstroepen op donderdag (8 juli) hun controle over Qala Naw, de hoofdstad van de provincie Badghis, in het noordwesten van Afghanistan, te hebben hervat. De regering had er honderden commando’s per helikopter naar toe gestuurd om de aanval van de Taliban tegen te gaan.

Woensdag lanceerden de Taliban de eerste aanval op een provinciehoofdstad sinds het begin van de laatste fase van de terugtrekking van de Amerikaanse troepen. Ze namen de belangrijkste overheidsgebouwen in de stad met 75.000 mensen in beslag, waaronder het hoofdbureau van politie, en bevrijdden honderden gevangenen uit de stadsgevangenis.

Dia Gul Habibi, een lid van de Provinciale Raad van Badghis, meldde dat er gevochten werd “periodieke” in de stad. “Sommige leden van de veiligheidstroepen die zich bij de Taliban hebben aangesloten, helpen en leiden hen.”, klaagde. De rest van het grondgebied van Badghis blijft in handen van de Taliban.

Lees ook Afghanistan: de eerste provinciale hoofdstad die wordt aangevallen door de Taliban

Een complexe fase van de overgangsfase, volgens de Afghaanse president

land kruis ‘Een van de meest complexe transitiefasen’ De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft dat donderdag toegegeven. “Internationale troepen komen hier na twintig jaar thuis, maar het land is te controleren.”In een toespraak benadrukte hij zijn vertrouwen in het vermogen van zijn regering om de crisis te beheersen.

In Londen kondigde premier Boris Johnson aan dat de meeste Britse troepen Afghanistan nu hebben verlaten in het kader van de terugtrekking van troepen uit de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), die parallel loopt met de terugtrekking van de Amerikanen. “Ik zal het tijdschema voor onze terugtrekking niet onthullen, maar ik kan het Huis vertellen dat de meeste van onze soldaten al zijn vertrokken.”aangekondigd voor de Tweede Kamer. De president van de Verenigde Staten, Joe Biden, zal spreken over de terugtrekking uit Afghanistan, na een ontmoeting met zijn nationale veiligheidsteam.

READ  De afgezette president Ali Bongo is “vrij om naar het buitenland te gaan”, verklaarde de generaal die hem ten val bracht

Volgens een veiligheidsfunctionaris heeft de aanval ook plaatsgevonden “Getroffen naburige provincies” Waaronder de Herat-regio grenzend aan Iran, waar de grensregio van Badghis ’s nachts in handen viel van de rebellen. Lokale functionarissen en rebellen zeggen dat twee districten van Herat ’s nachts zijn ingenomen.

Ross Wilson, de Amerikaanse zaakgelastigde, bekritiseerde de aanval van Badghis, zei hij ‘schendt mensenrechten’. Volgens Human Rights Watch hebben de Taliban mensen uit hun huizen geëvacueerd en enkele huizen geplunderd of in brand gestoken.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook Twintig jaar na hun interventie in Afghanistan verlaten de Amerikanen het gevoel als een mislukkeling

Onderhandelingen in Teheran

In de hoop de onderhandelingen tussen de twee kampen nieuw leven in te blazen, werd donderdag een ontmoeting tussen vertegenwoordigers van de Taliban en een delegatie van de Afghaanse regering afgesloten in Teheran, aldus het officiële Iraanse persbureau.

Als beide partijen oproepen tot beëindiging van de gevechten en oproepen tot verdere besprekingen, zijn de formele gesprekken tussen Kabul en de rebellen, die in september 2020 in Doha begonnen, vastgelopen.

Volgens westerse veiligheidsfunctionarissen hebben de Taliban ongeveer 100 districten bezet. De rebellen beweren 200 districten in 34 provincies te hebben ingenomen, of meer dan de helft van het grondgebied. Grote steden en provinciehoofdsteden staan ​​nog steeds onder controle van de overheid.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook In Afghanistan manoeuvreren de Taliban om Kabul . te omsingelen

Le Monde met Agence France-Presse en Reuters