Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De omslag uit 1963 vond, te midden van controverse, geen koper

De omslag uit 1963 vond, te midden van controverse, geen koper

Originele cover van het stripboek Asterix en Cleopatra Dit stuk uit 1963 werd op zondag 10 december in Brussel geveild, maar kon geen koper vinden na een juridische uitdaging van de dochter van de ontwerper, Albert Uderzo.

Het beroemde gouacheschilderij, waarop de liggende Egyptische koningin en de Gallische helden Asterix en Obelix zijn afgebeeld, zou op Mellon Auctions in Brussel worden verkocht. Dit werk, dat 32 x 17 cm meet, zou waarschijnlijk tussen de € 400.000 en € 500.000 verkocht worden, maar er werd geen bod uitgebracht op de vanafprijs en het werd uiteindelijk niet verkocht.

Arno de Bartz, algemeen directeur van Mellon, zei dat kopers mogelijk zijn afgeschrikt door een klacht van de dochter van de in 2020 overleden Franse ontwerper Albert Uderzo. Sylvie Uderzo zei dat als haar vader het schilderij had weggegeven, hij zou hebben getekend het en gaf het cadeau. Daarom moet dit schilderij gestolen zijn. Mellon houdt vol dat ze het werk verkoopt namens de zoon van een man die het ruim vijftig jaar geleden heeft verworven van Uderzo, mede-maker van de Asterix-serie.

Sylvie Uderzo heeft op 27 november een klacht ingediend bij de aanklagers. Maar het Brusselse parket heeft uiteindelijk aangegeven “Geen overtredingen.” Vrijdag besloot ze de klacht te sluiten, blijkt uit een e-mail van de officier van justitie aan advocaten.

Portret van Uderzo en de tekeningenkoper

Orly Rezlan, de advocaat van Sylvie Uderzo, waarschuwde dat elke koper van de originele tekening vervolgd zou kunnen worden wegens het ontvangen van gestolen goederen, een idee dat door de veilingmeesters werd afgewezen. “Tijdens zijn leven heeft Albert Uderzo publiekelijk verklaard dat hij zich zou verzetten tegen de verkoop van tekeningen zonder opdracht.”“, betoogde de advocaat vorige week.

READ  De Amerikaanse acteur Vin Diesel wordt door een voormalig assistent beschuldigd van aanranding

Maar Mellon bevestigt dat er al eerder verschillende andere ongetekende Uderzo-stukken ter veiling zijn aangeboden. Het huis produceerde een foto waarop we eind jaren zestig een man zien die wordt voorgesteld als de koper van de tekening en een maaltijd deelt aan de tafel van het echtpaar Uderzo, in de tuin van een hotel in Normandië. “We lieten deze foto aan Sylvie Uderzo zien om haar te laten zien dat de vader van de verkoper haar vader goed kende.”Arnaud de Bartz legde het uit.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Cartoons: Er heerst onrust rond de veiling van covers van ‘Asterix en Cleopatra’

Verhaal van deAsterix en Cleopatra Het verscheen als serie in het tijdschrift Pilot in 1963 en werd in 1965 als zesde avonturenboek in de serie gebonden. De omslag is een satirische poster voor de Hollywood-saga Cleopatra Vanaf 1963 was het toen het duurste stuk ooit gemaakt, waarbij Uderzo’s Cleopatra in dezelfde pose verscheen als zijn filmster Elizabeth Taylor.

De afgelopen jaren hebben kunstwerken uit originele edities van Franse en Belgische stripboeken zoals Asterix of Kuifje verzamelaars en rijke investeerders aangetrokken. In februari verscheen de originele cover van Kuifje in Amerika Een schilderij van de Belg Hergé uit 1942 werd in Parijs verkocht voor 2,16 miljoen euro. Maar de nalatenschappen van de overleden stripboekmakers en illustratoren bewaken fel de rechten op wat mondiale handelsmerken zijn geworden, en verschillende verkopen hebben tot controverse geleid.

De wereld met Agence France-Presse