Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De luchthavens van Roissy en Orly hebben 4.000 banen te vervullen als bewakers, technici of ingenieurs… en ze hebben moeite om aangenomen te worden

In Roissy-Charles-de-Gaulle en Orly moeten volgens Groupe ADP, de manager van de twee luchthavens, 4.000 banen worden ingevuld. Maar ADP kan, net als talloze onderaannemers in het bedrijf, te maken krijgen met“lekte” Aanwervingsproblemen, donderdag 28 april, Augustin De Romani, CEO, Airport Manager. Na het ontslaan van 1.150 medewerkers als onderdeel van een collectieve contractuele beëindigingsovereenkomst (RCC) in 2021, wil Groupe ADP 600 mensen in dienst nemen om de terugkeer van de activiteit te ondersteunen. Zeker in afwachting van de toestroom van passagiers tijdens de zomervakantie.

Het gaat daarbij vooral om beveiligers en onderhoudsmonteurs, maar ook om monteurs. Het is urgent. De activiteit lijkt sneller en sterker te verbeteren dan verwacht. In het eerste kwartaal heeft het ADP-verkeer al 72% bereikt van het niveau van 2019. De luchthavens van Roissy en Orly zouden een jaar eerder dan gepland, eind 2023 – begin 2024, weer normaal kunnen worden.

“een beetje tijdelijk”

“Ons bedrijf trekt aan, maar we zijn net op tijd om mensen aan te nemen, want we hebben al 200 werknemers aangenomen, een derde van de 600 mensen die we zoeken,” merkt Laurent Gasse op, directeur personeelszaken bij Groupe ADP. “Voor werving hebben we dezelfde problemen als andere bedrijven. Het gaat niet om het startsalaris, maar om het vinden van werknemers », hij voegt toe. Ik ben het er niet mee eens, reageert Daniel Burton, CGT-secretaris-generaal van de ADP. Volgens hem heeft ADP “Het heeft moeite om aangenomen te worden omdat de salarisaanbiedingen lager zijn dan die van de concurrentie. Ze zijn zelfs gedwongen om fictieve anciënniteit te geven aan nieuwe medewerkers”.

Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees In Amsterdam kan Schiphol Airport de toestroom van passagiers niet aan
READ  Uitzonderlijke koopkrachtbonus van € 1.000: waarom is het nieuwe medewerkers waard?

Bij de onderaannemers heeft de kracht van het herstel nog geen positief effect gehad op de werkgelegenheid. “Er zijn helemaal geen banen. Gewoon een kleine pauze”, betreurt Imad Dechroun, vertegenwoordiger van het consortium SUD-Aérien bij 3S Alyzia, een van de belangrijkste onderaannemers in Roissy en Orly. Volgens hem hebben de bedrijven “Profiteer met dubbele uitkering van de crisis: na het ontslag van werknemers van vijfentwintig tot dertig jaar herplaatsen ze loonmedewerkers tegen minimumloon.”

Inflatie verplicht, looneisen zullen de spanning waarschijnlijk vergroten. ‘De zomer kan gespannen zijn’ De heer Burton, die op maandag 2 mei aan de CEO van de ADP Group schreef om te eisen: “Nieuwe onderhandelingen openen over lonen en stoppen met het spaarplan, dat eind 2023 afgerond moet zijn.” Zelfs Roissy’s CGT worstelt met de convergentie van worstelingen. De lokale vakbondsfederatie riep alle arbeiders op het Rawasi-platform op om op donderdag 9 juni te demonstreren. Voor groot vertrek vluchten op vakantie.