Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Koning der Nederlanden onderzoekt de rol van het koningshuis in de koloniale geschiedenis

De Koning der Nederlanden onderzoekt de rol van het koningshuis in de koloniale geschiedenis

Koning Willem-Alexander van Nederland heeft opgeroepen tot een onafhankelijke commissie om de rol en betrokkenheid van de koninklijke familie in de koloniale geschiedenis te onderzoeken en erover te rapporteren.

Lees ook: Historische toespraak in Congo: koning Filip spreekt zijn “diepe spijt” uit over een regime “gekenmerkt door paternalisme, discriminatie en racisme”.

Koning Willem-Alexander wil de betrokkenheid van de familie Oranje-Nassau bij de koloniale geschiedenis weten.

Koning Willem-Alexander wil meer zicht op de betrokkenheid van zijn familie bij de koloniale geschiedenis, zo maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) op 6 december 2022 bekend. “De Koning heeft opdracht gegeven voor een onafhankelijk onderzoek naar de rol van het Huis van Oranje-NASA in de koloniale geschiedenis. Het onderzoek duurt drie jaar en bestrijkt het postkoloniale heden vanaf het einde van de 16e eeuw.RVD zei in zijn persbericht.

Voor het toezicht op het onderzoek, dat aan de Universiteit Leiden wordt uitgevoerd, is een onafhankelijke commissie ingesteld. Nadat het onderzoek in 2026 is afgerond, worden de resultaten gepubliceerd. Een panel bestaande uit Gert Ostindi, emeritus hoogleraar Koloniale en postkoloniale geschiedenis, Esther Kapten, historicus en senior onderzoeker aan het Koninklijk Instituut voor Taal, Land en Etnografie in Leiden, Kathleen Ferrier, Internationale Betrekkingen, Mensenrechten, Expert in het veld. Henk de Velde, hoogleraar Diversiteit en Inclusie en Nederlandse Geschiedenis en voorzitter van het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap. De commissie is vrij in het selecteren en aanstellen van onderzoekers voor deelname aan het onderzoek.

Koning Willem-Alexander gefotografeerd in de Chinese woonkamer van zijn residentie Paleis Huis den Bosch. De koning vroeg om een ​​driejarige commissie om de betrokkenheid van de koninklijke familie bij de koloniale geschiedenis te onderzoeken (Foto: RVD – Paul Tolenaar)

Lees ook: Nederlandse koning neemt besluit over gouden koets met koloniale vertegenwoordiging

READ  Online winkelen: waarom een directe overboeking het beste is

“Een grondige kennis van het verleden is nodig om historische feiten en ontwikkelingen te begrijpen en om hun impact op mensen en samenlevingen zo duidelijk en eerlijk mogelijk onder ogen te zien”Dat zei koning Willem-Alexander na het aftreden van zijn moeder Beatrix in 2013. Hij volgde zijn moeder Juliana op nadat zij in 1980 aftrad. Juliana trad in 1948 af als opvolger van haar eigen moeder, Wilhelmina. Wilhelmina, Koningen Willem I, Willem II en Willem III volgden elkaar vanaf 1815 op. Vóór de vorming van het Koninkrijk der Nederlanden heerste het Huis van Oranje-Nassau al over het gebied, erfelijke gouverneurs van de Verenigde Provinciën en dit van Willem 1 van Oranje-Nassau, zei Willem de Zwijger in 1581.

Het Nederlandse koloniale rijk strekte zich uit van de 16e eeuw tot de 20e eeuw, met een gouden eeuw in de 17e eeuw. Op dat moment waren de Verenigde Staten op hun hoogtepunt en samen met de Verenigde Oost-Indische Compagnie de grootste maritieme macht ter wereld. De belangrijkste Nederlandse koloniën bevonden zich aan de noordoostkust van Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, West-Indië en Zuidoost-Azië. De Nederlandse regering houdt de betrokkenheid van het land bij de gewelddadige periode van dekolonisatie, met name in Indonesië, al enkele jaren in de gaten.

Het Koninkrijk der Nederlanden omvat drie overzeese gemeenten (Bonaire, Sabah, Saint-Eustache) en drie autonome staten.

Lees ook: Prinses Esmeralda roept op tot verwijdering Leopold II-standbeelden, beslissende actie van België richting Congo

Het Koninkrijk der Nederlanden heeft een belangrijk grootstedelijk gebied in Noord-Europa, maar gebieden in het Caribisch gebied. Bonaire, Saba en Saint-Eustache zijn drie Caribische eilanden die als Nederlandse gemeenten worden beschouwd. Sinds 2010 zijn Aruba, Curaçao en Saint-Martin onafhankelijke staten. Ze maken geen deel meer uit van Caribisch Nederland, maar hebben een Nederlandse soeverein als staatshoofd. Deze landen waren dus onafhankelijke staten van het Koninkrijk der Nederlanden maar Koning Willem-Alexander en hun vorsten.

READ  België en Nederland zijn leuk, Portugal is eng
Afbeeldingsavatar

Nicolaas Fontaine

Hoofdredacteur

Nicolas Fontaine is freelance webredacteur sinds 2014. Na copywriter en redacteur te zijn geweest voor verschillende Belgische en Franse merken en media, specialiseerde hij zich in royaltynieuws. Nicholas is nu hoofdredacteur van Histories Royals. [email protected]