Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Buitenlandse Zaken verontschuldigt zich voor “institutioneel racisme”.

Buitenlandse Zaken verontschuldigt zich voor “institutioneel racisme”.

Uit een onafhankelijk rapport dat werd opgesteld in de nasleep van de Black Lives Matter-beweging, bleek dat gekleurde afdelingsmedewerkers zich vaak gemarginaliseerd en genegeerd voelden door hun blanke collega’s.

Geschreven artikel

Gepubliceerd

Leer tijd: 1 minuut.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken verontschuldigde zich op maandag 12 december nadat een onafhankelijk rapport institutioneel racisme de schuld gaf. “Wat zoveel collega’s in de sector en missies over de hele wereld hebben meegemaakt, is onaanvaardbaar en het raakt me diep.‘, twitterde minister Wopke Hoekstra. De verklaring is opgesteld naar aanleiding van de Black Lives Matter-beweging. “Pijn en schok”, Hij verklaarde.

Concreet bleek uit het rapport dat veel respondenten dachten van wel “Buiten beschouwing gelaten”, Vooral lokaal aangeworven consulair personeel voelt zich buitengesloten. Als er geen personeel is “Meestal niet persoonlijk misbruikt”, Zoals het rapport aangeeft, zijn sommige vaak onderworpen “Gescheld” Horen dat anderen mensen denigreren vanwege hun huidskleur, religie of uiterlijk.

Racistische opmerkingen

Veel werknemers zeiden volgens het rapport in aanmerking te komen “apen’, herhaald van ‘pokitos'”, Vernoemd naar een gorilla die in 2007 ontsnapte uit een Nederlandse dierentuin. Anderen waren uitgenodigd “Negers” Of “Swarday Bite”Een volkskarakter “Zwart gezicht” Een schriftelijk rapport op basis van interviews met 33 mensen en focusgroepen met in totaal 47 mensen is controversieel. Onder hen waren werknemers “Bicultureel” Ministerie, consulair personeel en enkele blanke medewerkers werkzaam in binnen- en buitenland, wordt erop gewezen.

Nederland promoot al lang zijn imago als liberale en multiculturele samenleving, maar de laatste jaren heeft het land zijn verleden van koloniaal bestuur en slavernij onder ogen gezien.

READ  In Nederland kan de troonopvolger, de koning of koningin trouwen met iemand van hetzelfde geslacht.

Volgens berichten in de media is de regering van plan later deze maand een formele verontschuldiging voor de slavernij uit te brengen, een mogelijke daad van berouw die zwaar is bekritiseerd, waarbij groepen die voormalige koloniën vertegenwoordigen zeiden dat ze niet waren geraadpleegd.