Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Italiaanse zanger Toto Cutugno, vertaler van het onvergetelijke “L’Italiano”, is overleden

De Italiaanse zanger Toto Cutugno, vertaler van het onvergetelijke “L’Italiano”, is overleden

De Italiaanse zanger Toto Cutugno, wereldwijd bekend van zijn lied “Un Italiano Ferro”, ook wel bekend als “Italiano”, is op 80-jarige leeftijd overleden.

Wereldwijd vooral bekend om zijn lied “Un Italiano vero”, stierf de Italiaanse zanger Toto Cutugno op 80-jarige leeftijd na een langdurige ziekte.

“De toestand van de zanger is de afgelopen maanden verslechterd”, citeerde het persbureau ANSA zijn manager Danilo Mancuso.

“Ciao a Toto Cutugno, un Italiano vero”, antwoordde X (ex-Twitter) premier Giorgia Meloni onmiddellijk. De minister van Cultuur, Gennaro Sangioliano, bracht op zijn beurt hulde aan “een artiest die er trots op is Italiaans te zijn, ook in het buitenland gewaardeerd wordt en wiens successen de soundtrack van een tijdperk zijn”.

Zijn grootste succes dateert uit 1983: “Un Italiano vero” (ook wel “L’Italiano” genoemd) werd nummer één in de hitlijsten in Italië en Zwitserland, en nummer twee in Frankrijk. Het nummer spreekt ook het publiek in Israël, Iran en Zuid-Korea aan. Het krachtige refrein van dit tijdloze nummer is nog steeds een hit op de radio: “Lasciatemi cantare con la chitarra in mano, lasciatemi cantare, sono un italiano” (“Laat me zingen met een gitaar in mijn handen, laat me zingen, ik ben Italiaans”).

De clip bij het nummer, gefilmd op de Champs Elysees in Parijs, is een reeks ietwat karikaturale shots die zich afspelen in Italië en Italianen: we zien de zanger pasta eten en flirten met de serveerster.

Componist Michel Sardo en Johnny Hallyday

In 1990 won hij het Eurovisie Songfestival in Zagreb met “Insieme: 1992”, een lied over Europa. Na Gigliola Cinquetti in 1964 was hij de tweede Italiaan die het Eurovisie Songfestival won. Het volgende jaar presenteerde hij samen met laatstgenoemde het programma van de wedstrijd, die plaatsvindt in Rome.

READ  Stereo Club - Kijkers keuren overweldigend de aanwezigheid van Eva Queen op de show af

Salvatore Cutugno, beter bekend als Toto Cutugno, geboren op 7 juli 1943 in Toscane, componeerde vooral in de jaren zeventig voor veel Franse zangers: van Michel Sardo (“En chantant”) tot Mireille Mathieu via Gérard Lenormand, Joe Dassin, Johnny Hallyday, Herve Villard en Sheila.

De zanger en songwriter, wiens begrafenis donderdag in Milaan zal plaatsvinden, heeft ook 15 keer deelgenomen aan het Sanremo Songfestival, een echte instelling van het schiereiland en elk jaar bekeken door miljoenen toeschouwers. Hij ontving de editie van 1980 van het festival met de titel “Solo Noi”. Volgens de krant Il Corriere della Sera heeft hij tijdens zijn carrière meer dan 100 miljoen platen verkocht.