Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De inflatie bereikte in april 4,8% in één jaar, een niveau dat sinds 1985 niet meer is gezien

Geplaatst op vrijdag 13 mei 2022 om 13:03 uur

In april zijn de prijzen voor met name energie, voeding en diensten fors gestegen ten opzichte van de voorgaande maand.

Op vrijdag 13 mei bevestigt INSEE haar eerste schatting, gepubliceerd eind april: De inflatie bereikte in april al 4,8% in één jaar tijd, Na 4,5% in maart. Dit niveau is sinds november 1985 niet meer waargenomen en wordt verklaard door: een forse prijsstijging voor bijna alle productcategorieën, Energie loopt voorop (+26,5%).

In april stegen de prijzen van voedsel (+3,8%) en diensten (+3%) aanzienlijk in vergelijking met de voorgaande maand, met respectievelijk 2,9% en 2,3%. De wals was merkbaar van de labels stevig voedsel, Met de versnelling van de stijging van de prijzen van verse groenten en niet-verse producten (vlees, brood, granen, oliën en vetten, enz.).

Inflatie zal de komende maanden versnellen

Prijzen voor diensten gedreven door transportdiensten, Vooral het luchtvervoer, waar de prijzen in april met 22,4% stegen, na + 5,7% in maart. Ook de prijzen van fabrikaten stegen met 2,6%, tegen 2,1% in maart. De enige prijzen die in de loop van een jaar dalen Het zijn tabaksproducten (-0,1%) en gezondheidsproducten (-1,2%).

De geharmoniseerde index (HICP), die als vergelijkingsbasis op Europees niveau dient, steeg met 5,4% op jaarbasis, tegen 5,1% in de voorgaande maand. Verwacht wordt dat de inflatie de komende maanden verder zal stijgen, met een aanhoudend vertrouwen in het Nationaal Instituut voor Statistiek en Statistiek (INSEE) Een prijsstijging van 5,4% in juni.