Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De gouverneur van de Bank of France wil meer “flexibiliteit” bij het verhogen van de rentetarieven

De gouverneur van de Bank of France wil meer “flexibiliteit” bij het verhogen van de rentetarieven

om te vechten tegeninflatieFrançois Villeroy de Gallo verdedigde zondag een meer restrictieve monetaire beleidsstrategie, maar met een verhoging van de “flexibelere” basisrentetarieven vanaf januari. aan het hoofd Bank van FrankrijkHet wordt dus tijd dat de ECB begint aan de “tweede helft” van haar monetair beleid.

De Europese centrale bank De basisrentevoeten zijn sinds juli fors verhoogd om de inflatie tegen te gaan, die in de eurozone een recordpeil bereikte: 10,6% in oktober. Dienovereenkomstig schatte de gouverneur van de Banque de France op LCI dat tijdens de vergadering van de Europese Centrale Bank “op 15 december de eerste helft van de normalisatie” van het monetaire beleid moet worden afgerond na enkele jaren van uitzonderlijk lage tarieven, bijna nul of zelfs negatief sinds 2016 .

Daarna gaat de snelheid “langzamer” omhoog

We zullen het erover hebben Christine Lagarde (President van de Europese Centrale Bank) En ik denk dat de juiste handelwijze is om de rentetarieven te verhogen tot ongeveer 2%, wat een natuurlijker percentage is vergeleken met eerdere niveaus. Momenteel is het hoofdtarief 1,5%. François Villeroy de Gallo heeft zich dus gepositioneerd voor een renteverhoging met 0,50 punten aan het einde van de volgende vergadering. Voor hem zou deze ontmoeting “een keerpunt, geen stoppunt” zijn. Dan stelt hij zich “een tweede helft voor waarin de prijzen verder zullen worden verhoogd, maar in een langzamer, vloeiender tempo – laten we zeggen kortere passes”, legt hij uit terwijl hij de voetbalmetafoor tovert.

De gouverneur verwees ook naar de verkorting van de balans van de ECB, dat wil zeggen de vermindering van activa-aankopen op de financiële markten door de instelling. En “contante injecties in de economie” namen aanzienlijk toe “in 2021” en daarna “stabiel in 2022”. “We zullen op 15 december de verlaging ervan bespreken (…), maar dit moet voorzichtig en geleidelijk gebeuren”, aldus het hoofd van de Bank of France.

READ  Dit geldt ook voor de onroerende goederen van de staat!