Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De eerste sterrenstelsels zijn mogelijk eerder gevormd dan verwacht

In slechts een paar maanden tijd heeft de nieuwe James Webb Space Telescope veel nieuwe, jonge sterrenstelsels gelokaliseerd, waaronder een die pas 350 miljoen jaar na de oerknal bestond.

de eerste sterrenstelsels Het is mogelijk eerder gevormd dan astronomen eerder dachten, volgens vroege waarnemingen van de nieuwe James Webb-ruimtetelescoopdie in slechts een paar maanden tijd de wetenschappelijke kennis van het universum op zijn kop heeft gezet. “Op de een of andere manier slaagde het universum erin om sneller en eerder sterrenstelsels te vormen dan we dachten.”zei Tommaso Treo, een professor in de astronomie aan de Universiteit van Californië op een persconferentie donderdag. Een van de belangrijkste taken van de James Webb-telescoop, die aan zijn vijfde waarnemingsmaand bezig is, is het bestuderen van de eerste sterrenstelsels die zijn ontstaan ​​na de oerknal, die 13,8 miljard jaar geleden plaatsvond.

“enorme” sterrenstelsels

Op basis van de ontwikkelde kosmologische modellen dachten wetenschappers van wel “Het zal tijd kosten” Astrofysicus Cihan Kartaltepe zei om ze te vinden. In slechts een paar maanden tijd heeft James Webb echter al verschillende nieuwe, jonge sterrenstelsels geïdentificeerd, waaronder een die slechts 350 miljoen jaar na de oerknal bestond – 50 miljoen jaar minder dan het vorige record. “Het is een verrassing dat er zo veel zijn die zo vroeg gevormd zijn.”Jeyhan Kartaltepe becommentarieerde. Naast hun aantal werden wetenschappers door één ding getroffen: hun hoge helderheid.

“We komen meteen tot de conclusie dat ze enorm zijn, en dit roept een echt mysterie op: hoe zijn ze erin geslaagd om in zo’n korte tijd zoveel sterren te vormen?”, samengevat door Garth Illingworth, UC Santa Cruz. om dit te kunnen doen, Deze sterrenstelsels zouden misschien pas 100 miljoen jaar na de oerknal beginnen te ontstaan.Het is uit te leggen. “Niemand had gedacht dat de Middeleeuwen zo snel zouden eindigen.” Een alternatieve hypothese zou kunnen zijn dat deze sterrenstelsels eigenlijk zogenaamde 3 sterren herbergen, die heel anders zijn dan de sterren die we kennen. Deze eerste sterren, ongewoon helder, waren tot nu toe alleen theoretisch, niet waargenomen.

READ  Onderzoekers identificeren het virus dat multiple sclerose veroorzaakt

De verbazingwekkende mogelijkheden van de James Webb-telescoop hebben ook het uiterlijk van enkele van deze sterrenstelsels onthuld. “Ons team was geschokt toen ze de vorm van deze vroege sterrenstelsels konden meten.”Erica Nelson, van de Universiteit van Colorado, legde uit in een persbericht van NASA. “Hun stille, ordelijke schijven dagen ons begrip uit van hoe de eerste sterrenstelsels zich vormden in een chaotisch, chaotisch universum.” De exacte afstand van deze jonge sterrenstelsels – inclusief de recordbrekende – zou in de toekomst moeten worden bevestigd dankzij spectraalanalyses, ook gedaan met James Webb. Maar hoe dan ook, dankzij dit nieuwe observatorium, “We zijn echt op weg om deze droom van het begrijpen van vroege sterrenstelsels te realiseren.”Garth Illingworth verwonderde zich.