Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

‘De Digital Services Act zal het Wilde Westen niet beëindigen, maar het is een keerpunt’

‘De Digital Services Act zal het Wilde Westen niet beëindigen, maar het is een keerpunt’

  • Wet digitale diensten (DSA), de Europese Verordening Digitale Veiligheid, treedt vrijdag officieel in werking. De webgiganten zullen aan een hele reeks verplichtingen moeten voldoen, op straffe van fikse boetes.
  • “Het valt niet te ontkennen dat deze tekst een keerpunt in de digitale wereld vormt, omdat het de terugkeer van het openbaar gezag op het gebied van de regulering van sociale netwerken belichaamt”, zegt docent en onderzoeker Romain Badouar.
  • “De wetgever zal niet over de middelen beschikken om de werking van de platforms zo krachtig te controleren als hij wil. Het is misschien niet het einde verre westenMaar er komt nog steeds een nieuwe deal”, voegt de webonderzoeker toe.

“Wat illegaal is op internet, moet ook online illegaal zijn.” Dit is het motto De nieuwe Europese verordening over digitale veiligheidde Wet digitale diensten (DSA), die vrijdag officieel van kracht wordt. het bestrijden van desinformatie, haat en racistische uitlatingen, Online intimidatie Ofwel roept de Europese Commissie op tot gewelddadige demonstraties, zij neemt aanstoot aan de overtredingen van de internetgiganten door hen te dwingen verdere actie te ondernemen tegen illegale inhoud, op straffe van hoge boetes. Zo zal er morgen een reeks verplichtingen worden opgelegd aan een twintigtal sociale netwerken, marktplaatsen en zoekmachines (Facebook, TikTok, X, snelle chatInstagram, Linkedin, YouTubeWikipedia, Apple, Google, Microsoft, AmazoneAlibaba of boeking).

Al deze platforms moeten internetgebruikers onder meer een tool bieden om eenvoudig ‘illegale’ inhoud te melden en deze vervolgens snel te verwijderen. Vertrouwde verslaggevers in elk land (bijv Pharos In Frankrijk) zullen hun waarschuwingen met prioriteit worden verwerkt. Hun algoritmen zullen ook onder de loep worden genomen. Een echte netwerkrevolutie of een reeks moeilijk te implementeren maatregelen 20 minuten Romain Badouar, docent informatie- en communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Paris II Pantheon Asas, onderzoeker bij Charisma Lab, auteur van De nieuwe wetten van het web. Matiging en toezicht (Sewell-edities in 2020).

READ  Goed nieuws als je ze gebruikt om boodschappen te doen

Tegenwoordig wordt de Digital Services Act gepresenteerd als een echte ‘grondwet’ voor digitale technologie, een superwapen voor het reguleren van het internet. Hoe effectief zal het werkelijk zijn?

Het kan niet worden ontkend dat deze tekst een keerpunt in de digitale wereld vertegenwoordigt, aangezien hij de terugkeer van het openbaar gezag belichaamt op het gebied van het reguleren van sociale netwerken. Naast praktische efficiëntie is er ook een verreikende politieke boodschap. Er wordt ons al jaren verteld dat de internetgiganten machtiger zijn dan de Verenigde Staten. Maar vandaag zien we dat de Europese Commissie de macht heeft om de regels af te dwingen. Zal de tekst effectief zijn? We zullen een paar maanden of een paar jaar moeten wachten om te zien hoe het zal worden geïmplementeerd. Wat zeker is, is dat de platforms (FBInstagram, Tik Tok…), bereidt zich hier al enige tijd op voor door steeds meer maatregelen aan te kondigen die de online veiligheid moeten verbeteren. We kunnen dus ongetwijfeld grote veranderingen verwachten.

Deze Europese regelgeving voorziet specifiek in boetes voor platforms tot 6% van hun omzet, en zelfs een verbod op hun activiteiten in Europa bij het niet naleven van de regels. Sommigen betwijfelen of het mogelijk is.

Zelfs als sommigen hun nut in twijfel trekken, zijn alle DSA-maatregelen van toepassing in hun huidige staat. De platforms zijn al behoorlijk goed in het modereren van een deel van de verboden inhoud (terroristische inhoudkinderpornografie, enz.), waarbij zij al lang samenwerken met de autoriteiten, in het bijzonder de Europese Commissie. Het idee is om deze samenwerking uit te breiden naar alle inhoud op sociale netwerken (nepnieuws, haatdragende inhoud, enz.). Het vergt veel meer werk van de platformen en vooral meer transparantie.

Ook al zijn er de afgelopen jaren inspanningen geleverd, het moderatiebeleid van de internetgiganten blijft zeer ondoorzichtig. Het belangrijkste doel van DSA is om deze ondoorzichtigheid aan te pakken en processen transparant te maken. Alle platforms zullen nu verplichtingen hebben om te respecteren. Bovendien zullen de grootste van deze sites, die met meer dan 45 miljoen gebruikers, rechtstreeks worden gecontroleerd door het European Centre for Algorithmic Transparency (ECAT), dat afgelopen april door de Europese Unie is opgericht. Europese Commissie.

READ  Op vrijdag 22, zaterdag 23 en maandag 25 oktober worden er verstoringen van het bus- en tramverkeer verwacht

Sociale netwerken zullen dus niet langer hetzelfde zijn. verre westen Het gebied van ‘onveiligheid’ zoals sommige politieke figuren aan de kaak stellen?

Uiteraard zal dit niet van de ene op de andere dag gebeuren. En de wetgever zal niet over de middelen beschikken om de werking van de platforms zo krachtig te controleren als hij wil. Dit is misschien niet het einde verre westen “, Maar er is nog steeds een nieuwe overeenkomst. Of het nu gaat om de dagelijkse moderatie van inhoud of om het beheer van de belangrijkste gerelateerde bestanden Buitenlandse inmenging in verkiezingsprocessenof verkeerde informatie. Alles wordt nu nauwlettend in de gaten gehouden door de wetgever.

Zelfs als de revolutie niet onmiddellijk plaatsvindt, zullen we snel verbeteringen zien. En we moeten niet vergeten dat de platforms zich al een tijdje voorbereiden op de implementatie van deze tekst. Bijvoorbeeld voor alles wat te maken heeft met transparantie, datatoegang of zogenaamde ‘vertrouwde klokkenluiders’ [des tiers qui font le lien entre les utilisateurs et les plateformes pour que ces dernières suppriment des contenus]We kunnen denken dat al deze nieuwe procedures al klaar zijn en wachten tot de DSA wordt geïmplementeerd.

En na de stadsrellen noemde het staatshoofd de mogelijkheid om sociale netwerken ‘af te sluiten’ in geval van een grote crisis. Europees commissaris Thierry Breton zei ook dat ze “geblokkeerd” kunnen worden als bepaalde inhoud niet “onmiddellijk” wordt verwijderd. Daarom vrezen sommigen tegenwoordig dat de vrijheid van meningsuiting wordt bedreigd…

Overmatige moderatie online kan zelfs een gevaar zijn vrijheid van meningsuiting. Maar de dreiging is vooral indirect: platforms die onder meer druk komen te staan, kunnen ‘overmatig gaan modereren’ door inhoud te verwijderen die ze niet zouden moeten gebruiken, uit angst voor een boete. Dit was inderdaad een van de kritiekpunten Avia-codedie door de Constitutionele Raad werd aangevochten. De angst is dus terecht.

READ  De regering - Bevrijding heeft aangekondigd dat huurders met een hoog inkomen gedwongen zullen worden hun sociale huurwoningen te verlaten

Wat betreft de roep om de online revolutie mogen we niet vergeten dat het tien jaar geleden is Arabische lenteSociale netwerken worden geprezen als instrumenten van de interne democratie als het gaat om oproepen tot demonstraties of sociale bewegingen. Waarom zouden we, als dit in Frankrijk gebeurt, plotseling vormen van censuur toestaan? Over het algemeen is de grens tussen legitieme moderatie en censuur altijd erg dun.

Wat zijn de belangrijkste beperkingen van deze nieuwe Europese regelgeving?

Eén van de ambities van de DSA is het standaardiseren van de Europese wetgeving op het gebied van regelgeving sociale netwerken en handelsplatformen. Dit kan erg ingewikkeld zijn, omdat er zeer grote verschillen bestaan ​​tussen de EU-landen. Zullen alle platforms het spel overal op dezelfde manier spelen, wetende dat de toegepaste middelen niet hetzelfde zullen zijn? Dit is een van de belangrijkste beperkingen van deze tekst.

Het andere belangrijke probleem is de toegang tot platformgegevens. Wat de DSA bepaalt, is dat de wetgever toegang heeft tot deze gegevens om deze te valideren. Er zijn audits gepland, maar het is onduidelijk hoe deze zullen worden uitgevoerd en tot welke gegevens toezichthouders en onderzoekers toegang zullen hebben. Alles is nog enigszins mysterieus. Het gevaar is dat sociale netwerken alleen maar het spel spelen van transparantie in uiterlijk…