Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De commandant van de strijdkrachten kiest de president van de republiek

De commandant van de strijdkrachten kiest de president van de republiek

ik’Albanië Nieuwe leider. De stafchef van het leger, Bagram Begaj, werd verkozen tot president van dit Balkanland, een lid van NAVODoor een stemming in het parlement. Hij volgt Eller Meta op voor een termijn van vijf jaar en is een uitgesproken criticus van de regering die op 24 juli zijn ambt zal verlaten.

In een land waar de regering de meeste macht heeft, is dit een grotendeels ceremoniële functie, maar de president speelt een belangrijke rol in het gerechtelijk apparaat. Hij benoemt drie van de negen leden van het Grondwettelijk Hof. Hij is ook de opperbevelhebber van de strijdkrachten.

Kandidaat voorgesteld door de socialistische meerderheid

De meerderheid nomineerde generaal Bijaj (55 jaar). socialistisch Premier Edi Rama. Hij werd verkozen in de vierde stemronde, met een absolute meerderheid, na het mislukken van de voorgaande drie rondes, vanwege het gebrek aan kandidaten, met een gekwalificeerde meerderheid van 84 van de 140 gekozenen. Zijn benoeming werd uiteindelijk goedgekeurd door een stemming van 78 gekozen functionarissen.

Na zijn afstuderen aan de medische school in 1989, werd Bagram Bejaj in 1998 de facto officier en bekleedde hij verschillende commandoposities in het Albanese leger. Hij is sinds juli 2020 bevelhebber van de strijdkrachten. Om procedurele redenen legde hij voorafgaand aan de parlementaire stemming zijn militaire taken neer.

READ  De Verenigde Staten zullen raketwerpers met een bereik tot 80 kilometer naar Oekraïne leveren