Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

ECOWAS stelt besluiten over transities in Guinee, Mali en Burkina Faso . uit

ECOWAS stelt besluiten over transities in Guinee, Mali en Burkina Faso . uit

Geplaatst in:

West-Afrikaanse staatshoofden ontmoetten elkaar zaterdag op een top in Accra, Ghana. ECOWAS heeft nagedacht over de transities in Mali, Burkina Faso en Guinee. Drie landen geregeerd door de militaire raad sinds de staatsgrepen. Ten slotte zijn de sancties tijdens deze top niet versoepeld of aangescherpt.

Met onze speciale correspondent in Accra, Peter Pinto

De staatshoofden besloten hun beslissing uit te stellen tot 3 juli, de volgende reguliere top van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten. Tot dusverre verlichting van sancties tegen Mali en mogelijk harder optreden tegen Guinee was verwacht.

Maar deze zaterdag duurde de besloten zitting erg lang, een teken van mogelijke meningsverschillen. Volgens verschillende bronnen waren de lidstaten in twee kampen verdeeld. Aan de andere kant voorstanders van een vlakke lijn in Mali waaronder met name Niger, Ghana en Nigeria. Het komt zelden voor dat de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari persoonlijk naar deze ECOWAS-top in Accra komt. Omgekeerd zijn er lidstaten die voorstander zijn van versoepeling van sancties die vooral ook hun economie raken.

Verschillen of meer tijd voor de junta?

Zijn deze twee massa’s er op de een of andere manier niet in geslaagd om de weegschaal te doen doorslaan? Of hebben de staatshoofden besloten de militaire raden meer tijd te geven om hun standpunten te verduidelijken? Misschien een beetje van beide.

Hoe dan ook, de top van de West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie die volgde op de ECOWAS-top veranderde in een grote mondelinge toespraak van de premier van Burkina Faso Albert Ouedraogo En de minister van Buitenlandse Zaken van Mali Abdullah Diop Die de staatshoofden van deze organisatie hebben kunnen spreken.

READ  Boris Johnson wil relatie met Poetin niet meer normaliseren