Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De brand op Tenerife is de “meest complexe” brand op de Canarische Eilanden in de afgelopen 40 jaar

De brand op Tenerife is de “meest complexe” brand op de Canarische Eilanden in de afgelopen 40 jaar

Op Tenerife heeft een brand die dinsdagavond uitbrak meer dan 3.200 hectare verwoest. Ongeveer 3.000 mensen zijn geëvacueerd en ongeveer 4.000 mensen hebben te horen gekregen dat ze binnen moeten blijven om de dampen te vermijden.

Het hoofd van de regionale regering zei donderdag dat de brand die al meer dan 3.200 hectare op het Spaanse eiland Tenerife heeft verwoest, “waarschijnlijk de meest complexe” is van de afgelopen decennia in de Canarische archipel voor de westkust van Afrika.

De brand, die dinsdagavond uitbrak, woedde in een bebost en ravijngebied in het noordoostelijke deel van het eiland. Meer dan 3.200 hectare is in brand gestoken en het vuur is nog steeds “actief en uit de hand gelopen”, aldus het laatste rapport van de autoriteiten.

3.000 mensen zijn geëvacueerd

Deze donderdagochtend heeft de regering een decreet uitgevaardigd om de plaats La Esperanza in de gemeente Rosario op te sluiten, terwijl tientallen dorpen of gehuchten in dit toeristische gebied uit voorzorg werden geëvacueerd. Ongeveer 3.000 mensen zijn geëvacueerd en ongeveer 4.000 mensen hebben gevraagd binnen te blijven om de dampen te vermijden.

“De nacht was erg moeilijk (…) Deze brand is waarschijnlijk de meest complexe die we op de Canarische Eilanden hebben gezien (…) in ieder geval in de afgelopen 40 jaar”, zei het hoofd van de regering van de archipel, Fernando. Clavijo, tijdens een persconferentie in Tenerife.

“De extreme hitte en weersomstandigheden (…) bemoeilijken het werk van brandweerlieden”, voegde hij eraan toe.

Soldaten en brandweerlieden bestrijden de vlammen

Meer dan 250 mensen en 17 vliegtuigen werden verzameld om de vlammen te bestrijden. Er is een militaire noodeenheid (UME) gemobiliseerd, die regelmatig samen met de brandweerlieden tussenbeide komt om branden te bestrijden die erger of gevaarlijker zijn voor de bevolking. Clavijo voegde eraan toe dat “vanmiddag een nieuw detachement van de strijdkrachten van Liberia zal arriveren”, waardoor het aantal gemobiliseerde soldaten om dit vuur het hoofd te bieden op meer dan 200 zal komen, aldus het ministerie van Defensie.

READ  LIVE - Covid-19: Lichte stijging aantal intensive care-patiënten, voor het eerst sinds mei

“We worden geconfronteerd met een brand die we nog nooit eerder op de Canarische Eilanden hebben gezien”, zei meteoroloog Vicki Palma tijdens deze persconferentie, verwijzend naar een recordrookpluim en een continue brandduur van 34 uur.

De lokale autoriteiten hebben de wegen naar de bergen in het noordoosten van het eiland afgesloten. “We vragen de bevolking om al deze barrières te respecteren”, zei Montserrat Roman, hoofd van de afdeling civiele bescherming van de archipel, woensdag.

Meer dan 500 branden in Spanje in 2022

De brand komt nadat een hittegolf over de Canarische Eilanden raasde, waardoor veel gebieden droog kwamen te staan ​​en het risico op bosbranden toenam.

Volgens wetenschappers zijn extreme weersomstandigheden geïntensiveerd als gevolg van de opwarming van de aarde. Hittegolven zullen waarschijnlijk frequenter en intenser zijn en hun impact zal groter zijn.

In 2022 zal 300.000 hectare verwoest worden door meer dan 500 branden in Spanje, een recordaantal in Europa, volgens het European Forest Fire Information System (Effis). In 2023 is al meer dan 71.000 hectare afgebrand in dit land, in de frontlinie van de opwarming van de aarde.

De belangrijkste artikelen