Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De bosbrand in Dadia in Griekenland is de ‘grootste brand ooit geregistreerd in de Europese Unie’ – Bevrijding

De bosbrand in Dadia in Griekenland is de ‘grootste brand ooit geregistreerd in de Europese Unie’ – Bevrijding

Opwarming van de aarde

Elf vliegtuigen en helikopters van de Europese vloot zijn uitgezonden om de brand te bestrijden die dit bos in het noordoosten van het land al meer dan tien dagen verwoest, op een front van ongeveer tien kilometer.

“Grootste bosbrand ooit geregistreerd in de Europese Unie”. Balaz Ojvari, woordvoerder van de Europese Commissie, waarschuwde dinsdag 29 augustus voor de brand die het Dadia-woud in het noordoosten van Griekenland al bijna twee weken teistert. De Europese functionaris bevestigde ook dat de 27 landen momenteel bijna de helft van de gezamenlijke Europese luchtmacht mobiliseren. Vanuit de Europese vloot werden elf vliegtuigen en helikopters gestuurd.

De brand strekt zich uit tot een front van bijna 10 kilometer ‘Nog steeds uit de hand’aldus een woordvoerder van de brandweerlieden, die voor de elfde dag op rij strijden tegen de brand in dit nationale park van het Europese Natura 2000-netwerk, bekend als een belangrijk leefgebied voor roofvogels. Volgens brandweerlieden blijven drie uitbraken van de ziekte een probleem en moeten ze worden geblust in de regio Evros, aan de Grieks-Turkse grens.

De vegetatie is in dit gebied zo dicht dat de vlammen vaak onzichtbaar zijn, en het water dat door brandweerlieden wordt weggegooid bereikt vaak niet de kachels die op de grond branden, volgens schattingen van gebiedswachters. Dadia Park bestaat voornamelijk uit zwarte dennen en grove den vermengd met eiken, en is populair bij roofvogels. Er zijn drie van de vier soorten Europese gieren: de zwarte gier, de vale gier en de Egyptische gier, volgens de Hellenic Society of Ornithologists.

READ  Covid: China beperkt een miljoen mensen na 3 asymptomatische gevallen van Covid

Dora Skartsis, een boswachter, herinnert zich de grote brand die Dadia in 2011 trof “Alles wat sindsdien is hersteld, is verloren gegaan.” Deze laatste dagen. “Als we rekening houden met de bosgebieden die in het zuiden van Evros door brand zijn verbrand, hebben we het over een enorme ecologische ramp. Het beeld is tragisch.” Dit werd bevestigd door de deskundige die leiding geeft aan de Association for the Protection of Thracian Biodiversity. Het Dadia-woud is van vitaal belang voor de lokale economie, omdat het de houtkap-, bijenteelt- en toeristische activiteiten in Evros County, een van de armste van het land, ondersteunt.

Alleen al in de gemeente Alexandroupoli werden volgens voorlopige schattingen meer dan 4.000 schapen en geiten verbrand, evenals 50 schapenhokken, terwijl ook pakhuizen met veevoer werden vernietigd, aldus Kostas Donakis, hoofd van de plaatselijke fokkersvereniging. “Alle weilanden zijn verbrand, het hele gebied is verwoest, er is geen plek meer waar de dieren kunnen grazen… Dit alles zorgt voor zeer hoge kosten voor de herders.” Hij klaagde op de publieke televisiezender Ert.

Herbebossing bijeenkomst

In de buurt van het Dadia-woud wordt de Rhodope-regio ook geconfronteerd met nieuwe branden. Op deze twee fronten zijn in totaal 475 brandweerlieden met 100 voertuigen, 6 vliegtuigen en 4 helikopters gemobiliseerd. Bij de branden in augustus vielen twintig doden: negentien zogenaamde immigranten, waaronder twee kinderen, die verkoold werden aangetroffen in de regio Evros, en een herder die stierf toen hij zijn kudde in centraal Griekenland probeerde te redden.

Bovendien blijft in het noorden van Athene een bosbrand op de berg Barnes, een van de groene longen van de hoofdstad, de autoriteiten zorgen baren, terwijl herstel wordt waargenomen. Er zijn 260 brandweerlieden en 77 voertuigen en helikopters ingezet op dit front.

READ  De gouverneur van New York heeft verschillende vrouwen 'seksueel lastiggevallen', volgens een door justitie geëist onderzoek

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis had dinsdag een ontmoeting met verschillende ministers om de noodzakelijke herbebossing na de branden in de Evros-regio en de berg Parnis te bespreken. Minister van Milieu Theodoros Skilakakis kondigde aan dat in de getroffen gebieden anti-overstromingswerkzaamheden moeten worden gestart om aardverschuivingen bij de eerste regenbuien in de herfst te voorkomen. Fokkers en boeren moeten worden gecompenseerd, evenals bewoners die hun huis zijn kwijtgeraakt. Volgens schattingen van het Hellenic National Observatory is dit jaar tot nu toe in het hele land ruim 120.000 hectare verbrand.

updaten : 17.00 uur met meer context