Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De 12 beste foto’s van de James Webb Space Telescope

Op de foto’s, op de foto’s – Op 25 december 2021 gelanceerd door de Europese Ariane 5-raket, heeft NASA’s machine met een waarde van meer dan $ 10 miljard het mogelijk gemaakt om vele fantastische foto’s te maken.

Door Hendrik Versluis

gepubliceerd

Deze inhoud is niet toegankelijk.

De “stofzandloper” rond protoster L1527, in het sterrenbeeld Stier, op 16 november 2022. Bulletin / European Space Agency, NASA, Canadian Space Agency, STScI / French Space Agency

We staan ​​aan het begin van een nieuw tijdperk in de astronomie.Bij het zien van Eerste foto’s Doorverwezen door James Webb 12 jul 2022 Dossier ingediendEuropees Ruimteagentschap Steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken: astronomie in Historisch keerpunt.

Gelanceerd vanaf de Kourou-basis In Guyana op eerste kerstdag 2021 blijft de door NASA ontwikkelde infrarood-ruimtetelescoop ons verbazen en is tot nu toe perfect geslaagd in zijn missie: het universum verkennen, van het zonnestelsel tot de meest verre sterrenstelsels.

Deze inhoud is niet toegankelijk.

Het kleine broertje van de Hubble (nog steeds operationeel en gelanceerd in 1990) doet beslist grote dingen en levert ons uitzonderlijke beelden. Le Figaro Ze koos er twaalf uit, waarvan deze acht maanden de belangrijkste zijn.

pijlers van de schepping

de “pijlers van de schepping Het werd al in 1995 beroemd gemaakt door de Hubble-telescoop. De nieuwe afbeelding, gemaakt door JWST, onthuld in oktober 2022, maakt het mogelijk om een ​​deel van de Adelaarsnevel te zien door de pluimen van gas en stof waarin sterren worden geboren.

Deze inhoud is niet toegankelijk.

De Pijlers van de Schepping komen op 19 oktober 2022 uit een caleidoscoop van kleuren in de Adelaarsnevel. Publicatie / NASA / European Space Agency / Canadian Space Agency / European Space Agency

“Zandloper”

Het ruimteobservatorium onthult in november 2022 een prachtig beeld:Zandloper van stof Deze protoster, genaamd L1527, schiet twee grote stofwolken omhoog (oranje en blauw).

Deze inhoud is niet toegankelijk.

De “stofzandloper” rond protoster L1527, in het sterrenbeeld Stier, op 16 november 2022. HAND-OUT/ESA, NASA, CSA en STSCI/AFP

“spookstelsel”

In augustus 2022 onthulde James Webb “spook melkwegstelsel met al zijn complexiteiten. Gelegen op ongeveer 32 miljoen lichtjaar van de aarde, bestaat dit sterrenstelsel uit meer dan honderd miljard sterren.

Deze inhoud is niet toegankelijk.

“Ghost Galaxy”, in Vissen, 30 augustus 2022. Bulletin / NASA / European Space Agency / AFP

diep veld

JWST is ontworpen om de verste en dus oudste sterrenstelsels in het universum uit te werpen. In juli 2022 stuurde de telescoop ons zijn eerste diepveldbeeld. Natuurlijk is de foto niet indrukwekkend. Elk punt in deze afbeelding komt echter overeen met een sterrenstelsel dat uit miljarden sterren bestaat. duizelig.

Deze inhoud is niet toegankelijk.

Deze inhoud is niet toegankelijk.

Diepveld van duizenden sterrenstelsels, 12 juli 2022. NASA/STSCI/CEERS/TACC/S. Finkelstein/M. Bagley/R. Larson/Z. Levi

Jupiter en Neptunus

In augustus en september 2022 onthulden JWST-teams geheel nieuwe afbeeldingen van Neptunus en Jupiter. De ruimtetelescoop maakt visualisatie mogelijk Noorderlicht en Australië van Planet Jovian geassocieerd met de vulkanische activiteit van een van zijn natuurlijke satellieten, Io.

Deze inhoud is niet toegankelijk.

Aurora borealis en australis van Jupiter, de vijfde planeet in het zonnestelsel, op 22 augustus 2022. Bulletin/NASA/AFP

Een andere afbeelding onthult een bestand De ringen van Jupiter zijn erg dun, evenals twee van zijn satellieten. We kunnen Amalthea (zeer heldere plek helemaal links) en Adrastea (zeer heldere plek aan de linkerkant) zien.

Deze inhoud is niet toegankelijk.

De zeer dunne ringen van Jupiter, de vijfde planeet in het zonnestelsel, en twee van zijn satellieten (Amalthea en Adrastea), op 22 augustus 2022. Bulletin/NASA/AFP

de Neptunus ringen Het werd ook gefotografeerd door de ruimtetelescoop. Als het resultaat misschien minder mooi is, zullen de kenners zeggen dat het spannender is! We kunnen letterlijk de lichtringen van de achtste planeet van het zonnestelsel waarnemen, die zich op 4,5 miljard km afstand bevindt.

Deze inhoud is niet toegankelijk.

De ringen van Neptunus, de achtste planeet in het zonnestelsel, op 21 september 2022. Space Telescope Science Institute / ESA / WEBB / AFP

Een lawine van nevels

Het ruimteobservatorium fotografeerde ook een reeks nevelsIn deze wolken van gas en stof worden sterren gevormd. Onder invloed van de zwaartekracht stort materie in tot ze zo compact wordt dat atomen beginnen samen te smelten, waarbij grote hoeveelheden warmte en straling vrijkomen: de ster is zojuist ontstoken. We kunnen alleen de nevels in ons sterrenstelsel of in onze naaste buren in detail observeren.

In september 2022 onthulde James Webb nieuwe details over De Tarantulanevel. Het is de grootste bekende nevel, gelegen op 161.000 lichtjaar van de aarde, in de Grote Magelhaense Wolk (een dwergstelsel heel dicht bij de Melkweg).

Deze inhoud is niet toegankelijk.

Deze inhoud is niet toegankelijk.

De Tarantulanevel in de Grote Magelhaense Wolk op 6 september 2022. Ruimtetelescoop Wetenschappelijk Instituut/NASA/AFP

Misschien wel een van de beroemdste afbeeldingen die door Hubble zijn gemaakt, is de Carinanevel. Zijn jongere broer James Webb gaf een nauwkeuriger en gedetailleerder beeld.

Deze inhoud is niet toegankelijk.

De Carinanevel, in het sterrenbeeld Carina, 12 juli 2022. Bulletin/NASA/AFP

In september 2022 onthulden Franse onderzoekers een uitgebreid beeld van de centrale regio van Orionnevelde rijkste en dichtstbijzijnde sterrenkraamkamer in het zonnestelsel, kan met het blote oog door een verrekijker worden gezien.

Deze inhoud is niet toegankelijk.

De Orionnevel, in het sterrenbeeld Orion, op 12 september 2022. Publicatie / NASA / European Space Agency / Canadian Space Agency / European Space Agency

Centrale ringnevel

De centrale (planetaire) ringnevel, op 2500 lichtjaar van de aarde in het sterrenbeeld Sails, is een van de eerste vijf afbeeldingen die James Webb in juli 2022 heeft verzonden. In tegenstelling tot wat hun naam doet vermoeden, zijn planetaire nevels geen stellaire kraamkamers, maar ongerelateerd Ze hebben planeten! Het is eigenlijk het overblijfsel van een ontplofte ster. Kortom, een stellair lijk.

Deze inhoud is niet toegankelijk.

De Zuidelijke Ringnevel in het sterrenbeeld Zeilen op 12 juli 2022. Bulletin/NASA/AFP

Stefanus Kwintet

Een van de eerste foto’s die door James Webb zijn onthuld, is een geweldige foto van Stefans kwintet. Deze groep sterrenstelsels werd voor het eerst waargenomen door de Franse astronoom Edouard Stephan in 1878.

Deze inhoud is niet toegankelijk.

Stephans Quintet, in het sterrenbeeld Pegasus, 12 juli 2022. Bulletin/NASA/AFP
READ  Diablo 4 Activision Blizzard-regisseur vertrokken