Dankzij hattrick van Aubameyang verslaat Marseille Ajax Amsterdam en plaatst zich voor achtsteronde

Aubameyang, gefeliciteerd. Sarah Messonnier/Reuters

Olympique Marseille versloeg Nederland donderdagavond (4-3) dankzij drie doelpunten van de Gabonese spits.

Na een gekke wedstrijd won Marseille donderdagavond in de Europa League van gastheer Ajax Amsterdam (4-3). Ontevreden over een compleet wilde heenwedstrijd in Nederland (3-3) zetten Marseille en Amsterdam vanavond een frisse show neer op de Velodrome, ondanks hun huidige zwakheden en gebrek aan vertrouwen. Voor een perfecte start profiteerde Pierre-Emerick Aubameyang van het werk van Ismaila Sarr, uit balans in het strafschopgebied bij Hato, om vanaf de strafschopstip de score te openen (1-0, min. 9).

We dachten dat de spelers van Gennaro Gattuso zich in een perfecte positie bevonden, en de euforie duurde maar een paar seconden. Proby maakte in de volgende minuut gelijk na een prachtige wisselwerking met Berghuis (1-1, 10e plaats). Het moest allemaal opnieuw gebeuren voor Marseille, want Lopez (14e) redde hem voor de eerste keer en was daarna ontevreden over een door Aubameyang geweigerde brace vanwege buitenspelpositie (23e). Marseille was chaotisch in de wedstrijd en verdedigend, en vertrouwde vervolgens vanuit spelhervattingen op het effectieve duo Klaus en Mbemba.

Aubameyang, hij was toen een grote redder

De Fransman in de hoek, de Congolees aan het einde van de kopbal – zoals het geval is bij AEK Athene (2-0) op de vierde speeldag – en de Velodrome mochten voor de tweede keer juichen (2-1, 27). Voordat hij opnieuw zuchtte in de wedstrijd toen Probbe opnieuw de 2-2 winnaar scoorde midden in de passieve verdediging van Marseille (29e minuut). De twee teams keerden in de tweede helft terug naar de kleedkamer met dezelfde score als in de heenwedstrijd, maar de avond stond al snel op zijn kop. Vanaf de 48e minuut scoorde Aubameyang twee doelpunten na een prachtige acrobatische return uit de voorzet van Harit (3-2, 47e minuut). Een briljant gebaar zorgde ervoor dat Gattuso niet onder de indruk was, omdat hij erop gebrand was hetzelfde scenario van een gelijkmaker niet voor de derde keer te herhalen.

De Italiaanse coach kon op adem komen en het leek erop dat de wedstrijd de winnaar had gekozen nadat de Nederlander Burgos (63) van het veld werd gestuurd, schuldig aan een gevaarlijke uitdaging op het teleurstellende Korea. Maar het is duidelijk dat OM hen graag obstakels in de weg legt, zelfs met numerieke superioriteit. Ajax kwam dankzij Akpom (3-3, 79e plaats) op 3-3, wat doet vermoeden dat deze twee noodlijdende ploegen gedoemd zijn de punten te delen. Het resultaat werd afgekeurd door Ramage, de Amsterdamse doelman, die Sarr met zijn vuist in het gezicht sloeg na een even onbegrijpelijke als gemiste luchtuitgang. Een uitkomst voor Aubameyang, die er in de slotmomenten niet voor terugdeinsde om zijn ploeg de zege (4-3, minuut 93) te bezorgen en drie doelpunten te maken, waaronder twee strafschoppen. Aan het einde van de staat van spanning en chaotische waanzin plaatst Marseille zich voor de achtste finales van de competitie en speelt vanavond om de eerste plaats die daarbij hoort vanavond tegen Brighton (die Athene met 1-0 won) tijdens de laatste dag van de concurrentie. Groep B.