Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Cura ea verkiezingsuitslagen zetten alarmbellen in Nederland – Atlantic Sentinel

18 februari 2018 (MFK) Beweging voor de toekomst van Curaçao President Kilmer Pisas (MFK) in het parlement in Willemstad

Kiezers op Curaao, een van de drie autonome Nederlandse eilanden in het Caribisch gebied, gingen vrijdag naar de stembus, twee dagen na de Tweede Kamerverkiezingen in Europees Nederland.

Als gevolg hiervan won de Popular Movement for the Future of Curaçao (MFK), geleid door Gilmar Pizza, negen van de 21 zetels in de eilandtuinen.

Hoofdlijnen

  • Na de val van de laatste regering met de MFK was Bizas in 2017 kortstondig premier.
  • De christen-democratische Nationale Volkspartij (PNP), onder leiding van voormalig minister van Transport Ruth Milda Lormoni-Cecilia, deelt de tweede plaats met de liberale partij van de vertrekkende premier Eugene Rugenath.
  • Beide partijen voerden campagne tegen bezuinigingsmaatregelen en hervormingen opgelegd door Nederland.
  • De terugkeer van de MFK naar de macht zet het alarm op de hack. Het verzette zich niet alleen tegen de voorwaarden van het reddingsplan, waarover het vorig jaar hard onderhandelde met Rugenath; De partij zal Curaçao volledig uit het koninkrijk verdrijven. De oprichter, Gerrit Shotte, werd na twee jaar als premier veroordeeld wegens omkoping en het witwassen van geld.

Resultaten

Partij Ideologie 2017 2021
M.F.K. Pro-onafhankelijkheid, pro-democratie juist 5 9
DOOR Liberaal, centristisch 6 4
BNP Christen-democraten 0 4
Mens Sociaal-democratie 5 2
Room Sociaal-democratie 0 1
D.P.K. Dan uitloper 0 1
KNT Pro-vrijheid 2 0
Vervolgens Christen-democraten 1 0
B.S. Pro-onafhankelijkheid links 1 0
MP Midden-links 1 0

Achtergrond

  • Het coronavirus heeft de op toerisme gebaseerde economie van het eiland verwoest. Een op de twee werknemers is werkloos. Van de 160.000 inwoners zijn er 50.000 afhankelijk van voedselhulp, waarvan het grootste deel door Nederland wordt betaald.
  • De betrekkingen met Europees Nederland, met name de door Rugenath overeengekomen hervormingen, zijn een scheidslijn geworden in de Curaçaose politiek.
  • Deze omvatten het verminderen van de lonen en administratieve rompslomp in de publieke sector, het verlagen van de kosten van zakendoen, het aannemen van werknemers, het vergemakkelijken van brandbestrijding en het versnellen van de afgifte van vergunningen.
  • Een groot Nederlands punt is dat een team van door Nederland aangestelde officieren toezicht zal houden op de veranderingen. Tegenstanders noemen dit de postkoloniale vorm.
  • De MFK en andere oppositiepartijen hebben de plantagesessies eerder dit jaar geboycot in een poging hervormingen tegen te houden. Ze faalden, maar Nederlands ingrijpen was nodig om de barrières te doorbreken.
  • Cura க்கோ ea is een van de drie autonome eilanden van het Koninkrijk der Nederlanden. De andere twee zijn Aruba en Sind Morton. De kleinere eilanden Bonaire, Sabah en Sindh Eustatius stemden in de buitenlandse gemeenten van Europees Nederland en bij de verkiezingen van woensdag.
READ  Historische Rotterdamse Brug verwijderd om plaats te maken voor jacht Jeff Bezos