Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Cruithne: tweede maan van de aarde?

We weten allemaal hoe we de maan aan de nachtelijke hemel kunnen identificeren, maar wist je dat een maan een satelliet is die aan een planeet is bevestigd?

Phobos en Deimos zijn bijvoorbeeld twee manen van Mars.

We zijn er zo van overtuigd dat de aarde maar één satelliet heeft, dat we niet eens de moeite nemen om hem een ​​naam te geven: we noemen hem gewoon de maan.

Maar de maan is niet de enige natuurlijke satelliet van de aarde. In 1997 werd een ander lichaam genaamd “3753 Cruithne” geïdentificeerd als een satelliet van de aarde.

In tegenstelling tot de maan volgt Cruithne vanuit het oogpunt van de aarde geen zachte ellips: zijn baan heeft voor ons de vorm van een hoefijzer. Daarom wordt het semi-satelliet of semi-maan genoemd.

>> Lees ook: Hoe is de maan gevormd?

700 keer kleiner dan de maan

Cruthen draait in ongeveer een jaar om de zon. Maar het duurde bijna 770 jaar om zijn reis te voltooien en terug te keren naar zijn oorspronkelijke positie.

Zijn baan gaat praktisch van Mercurius naar Mars. Met een diameter van 5 km is hij ongeveer 700 keer kleiner dan de maan.

De afstand tussen de aarde en de maan is 384.400 km. Op het dichtstbijzijnde punt is Cruithne 12 miljoen km van de aarde verwijderd. Daarom is het 31 keer verder van ons verwijderd dan de maan.

Deze halve maan is dus niet met het blote oog te zien.

Wetende dat we nog niet klaar zijn met het doorkruisen van de ruimte, wie weet? Mogelijk ontdekken we in de toekomst nog andere satellieten.

READ  Ontdekking van het oudste houten bouwwerk ter wereld daterend van vóór Homo sapiens (476 duizend jaar)

>> Zie ook: Waarom hebben asteroïden en kometen zulke vreemde vormen?