Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

COVID-19 heeft de levensverwachting over de hele wereld verlaagd

COVID-19 heeft de levensverwachting over de hele wereld verlaagd

De Covid-pandemie leidde tot een stijging van het aantal sterfgevallen met 15,9 miljoen.
Pacific Press/Pacific Press/Siba USA via Reute

In de overgrote meerderheid van de ruim 200 onderzochte landen en regio’s duurde de daling in de periode 2020-2021 gemiddeld anderhalf jaar, zo blijkt uit een onderzoek dat dinsdag door het tijdschrift The Lancet is gepubliceerd.

De levensverwachting, die al tientallen jaren over de hele wereld stijgt, daalde plotseling in 2020 en 2021 tijdens de ergste periodes van de Covid-pandemie, volgens een studie die dinsdag 12 maart in het tijdschrift werd gepubliceerd. Lancet. Volgens dit werk was de levensverwachting op dat moment in de overgrote meerderheid (84%) van de ruim 200 door de onderzoekers bestudeerde landen en regio’s gedaald, bijna over de hele wereld.

Gemiddeld is de levensverwachting, op basis van alle onderzochte gegevens, in de periode 2020-2021 met ruim anderhalf jaar gedaald (1,6 jaar). Dit leidde tot een stijging van het aantal sterfgevallen met 15,9 miljoen, iets meer dan de bijna 15 miljoen volgens de WHO-referentiecijfers. “Onder volwassenen over de hele wereld heeft de Covid-pandemie een impact gehad die in een halve eeuw niet meer is gezien, zelfs als we oorlogen en natuurrampen in aanmerking nemen.”De hoofdauteur van de studie, Austin Schumacher, een onderzoeker bij het Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), bevestigde dit.

Maar dit soort werk maakt het moeilijk om onderscheid te maken tussen sterfgevallen die rechtstreeks verband houden met Covid en sterfgevallen die worden veroorzaakt door de gevolgen van gezondheidsbeperkingen die zijn opgelegd om de pandemie in te dammen. Op andere niveaus levert het onderzoek ook goed nieuws op. De kindersterfte bleef dus tijdens de onderzochte periode dalen. Onder kinderen onder de vijf jaar werd opgemerkt dat het aantal sterfgevallen in 2021 met ongeveer 500.000 is afgenomen ten opzichte van 2019. 'Buitengewone vooruitgang'Een andere IHME-onderzoeker, Hmwe Hmwe Kew, bevestigde dat hij het vermijden hiervan nu als een prioriteit beschouwt “De volgende pandemie (alles in) “Het verkleinen van de grote verschillen tussen landen op het gebied van gezondheid”.