Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Coronavirus: Nederland verplicht het dragen van een masker

Coronavirus: Nederland verplicht het dragen van een masker

AMSTERDAM (Reuters) – Een wet die maskers verplicht om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, is dinsdag in Nederland van kracht geworden en verklaart de voortdurende verandering van het land in het licht van de epidemie.

Het aantal nieuwe infecties daalde tot 33.949 in de week die eindigde op 1 december, zeiden gezondheidsfunctionarissen. Dit is een lichte daling ten opzichte van de 36.931 gevallen die een week geleden werden gemeld.

Verplichte maskers in openbare gebouwen, waaronder scholen, supermarkten en restaurants, worden voor een eerste periode van drie maanden gehandhaafd. Overtreders kunnen een boete krijgen tot 95 euro.

De Nederlandse regering heeft, op advies van het RIVM, het gebruik van stoffen maskers buiten het openbaar vervoer van maart tot september niet aanbevolen, aangezien Nederland sinds 13 oktober onderworpen is aan “gedeeltelijke controlemaatregelen”.

Begin juni begon de Wereldgezondheidsorganisatie het gebruik ervan op openbare plaatsen aan te bevelen wanneer sociale verplaatsing onvoldoende was.

RIVM-leider Jab van Diesel antwoordde dat er geen sluitend wetenschappelijk bewijs was dat de maskers effectief waren, en speculeerde dat het gebruik ervan ertoe zou kunnen leiden dat mensen sociale afstandsmaatregelen negeren.

Op 30 september veranderde de regering echter van gedachten en besloot het gebruik van maskers op drukke openbare plaatsen, die eigenlijk geen steun kregen, “sterk te adviseren”.

Op de website van het RIVM staat dat ondanks het advies van de overheid, het dragen van stoffen maskers ‘normaal’ zou zijn.

Om deze stap verplicht te maken, moest het parlement een speciale wet aannemen die de grondwettelijke waarborgen van persoonlijke vrijheid eerbiedigde.

READ  Nederland in goud, Frankrijk achtste in para-dressuurwerelden

(Bewerkt door Toby Sterling, Franse uitgave door Takmara Magos, Jean-Michel Bellot)