Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Controversiële Emirati-kandidaat, de dreiging van Chinese invloed: Interpol in troebel water

De transnationale politieorganisatie Interpol bereidt zich voor om eind november een nieuwe chef te kiezen. De voorkeurskandidaat voor de functie, generaal-majoor van de Emiraten, Ahmed Nasser Al Raisi, lijkt de slechtste potentiële kandidaat voor veel mensenrechtenorganisaties. Tegelijkertijd baart de benoeming van een Chinese functionaris voor het uitvoerend comité zorgen bij politici over de hele wereld.

Dit is een riskante verkiezing voor Interpol. Het prestigieuze agentschap voor internationale samenwerking tussen politiediensten van 194 landen bereidt zich voor om zijn toekomstige president te kiezen tijdens zijn Algemene Vergadering, die van 23 tot 24 november in Istanbul zal plaatsvinden. Emirati-generaal Ahmed Nasser, de belangrijkste kandidaat om de Zuid-Koreaanse Kim Jong-yang op te volgen, is verre van unaniem. Weg.

dagelijks de wetenschapper Zo vraagt ​​hij zich af of er binnenkort een “uitvoerder aan het hoofd van Interpol” komt, in een artikel dat dinsdag 16 november is gepubliceerd. Internationale Federatie van Mensenrechtenrechters, In een open brief gepubliceerd eind oktober, dat de Internationale Politieorganisatie de spot zou drijven met alle principes van respect voor de mensenrechten als ze zou toestemmen om geleid te worden door iemand als Ahmed Nasser Al Raisi.

Meerdere klachten in Frankrijk

Zelfs voormalig procureur-generaal David Calvert-Smith schreef in het VK, een van de eerste landen die in april 2021 alarm sloeg. 48 pagina’s tellend rapport Maak een lijst van alle redenen voor de weigering van Interpol om de generaal van de Emiraten voor te dragen. op dit moment, Slowaakse Charka Havrankova, Momenteel vice-president van Interpol, hij is de enige andere kandidaat voor deze functie.

Waarom al deze haat? Ahmed Nasser Al-Raisi, de inspecteur-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken van de VAE sinds 2015, is immers al lid van het Uitvoerend Comité van Interpol, dat de organisatie voor de hele Azië-regio vertegenwoordigt.

Deze Emirati ‘big cop’ pronkt ook op zijn persoonlijke website Fantastisch cv : Naast een carrière van meer dan veertig jaar bij de politie, beweert hij een doctoraat te hebben van London Metropolitan University, een MBA van Coventry University, een managementdiploma van Cambridge University en een bachelor in computerwetenschappen van Otterbein Universiteit, Londen (Ohio).

Maar dit academische pad vergoelijkt niet veel van de mensenrechtenschendingen die aan hem kunnen worden toegeschreven, zoals veel van zijn critici beweren. Zo is Ahmed Nasser Al-Raisi het doelwit van drie klachten over marteling die in september in Frankrijk zijn ingediend – onder de universele jurisdictie van Frankrijk in dit soort zaken.

READ  LIVE - Covid-19: Nieuw-Zeeland breidt nationale inperking uit

In het bijzonder wordt hij, als hoofd van het gevangeniswezen van de VAE, beschuldigd van het plegen van “barbaarse daden” van de Emirati-dichter en blogger Ahmed Mansoor, die in 2018 werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens “reputatie van de staat”. .

Hij is ook breed verantwoordelijk voor de arrestatie, in november 2018, van Matthew Hedges, een jonge Britse onderzoeker die op studiereis naar Dubai kwam en door de autoriteiten van de VAE wordt verdacht van spionage. Matthew Hedges, die werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf en marteling, is vrijgelaten Minder dan een jaar laterNa een intense drukcampagne vanuit Londen dreigde het de diplomatieke betrekkingen met de Emiraten te verbreken.

Dit zijn slechts twee van de meest wijdverbreide voorbeelden van de behandeling van gevangenen in het gevangenissysteem dat wordt beheerd door de diensten van Ahmed Nasser Al-Raisi en dat door ONG comme le Gulf Centre for Human Rights.

Emirati donatie van 50 miljoen euro

En niet alleen vanwege de slechte staat van dienst op het gebied van mensenrechten van deze generaal, waren veel stemmen tegen zijn verkiezing tot president van INTERPOL. Het Gulf Centre for Human Rights benadrukte tijdens een conferentie in de marge van de 48e zitting van de International Criminal Police Commission, “dat dit ook de geloofwaardigheid van het werk van Interpol op bepaalde gebieden, zoals de bestrijding van terrorisme”, zou verzwakken.NS De zitting van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties vorige maand. “Dit is een van de kerntaken van INTERPOL, en Ahmed Nasser Al-Raisi legt in zijn land wetgeving op die de misdaad van terrorisme zo breed definieert dat elk vreedzaam protest als een daad van terrorisme kan worden beschouwd”, vervolgt de NGO.

De verkiezing van Ahmed Nasser Al-Raisi aan het hoofd van Interpol zal ook heel slecht nieuws zijn voor iedereen die de onafhankelijkheid van deze internationale organisatie prijst, zo schreef David Calvert-Smith, voormalig procureur-generaal uit het Verenigd Koninkrijk in zijn rapport. In 2017 ontving Interpol inderdaad een recordbedrag van 50 miljoen euro van de Verenigde Arabische Emiraten, en “je kunt je afvragen hoeveel van dit geld de kansen niet verbetert” op de verkiezing van de generaal van de Emiraten.

Het Gulf Centre for Human Rights waarschuwt dat “Interpol het spel van de VAE zal spelen, dat jarenlang royaal besteedt om een ​​goed imago te kopen in de ogen van de internationale publieke opinie.” Succes in het leiden van zo’n prestigieuze instelling zou een diplomatiek succes zijn voor deze Golfstaat.

READ  Alle zetels gewonnen door mannelijke kandidaten

De verkiezing van een nieuwe president is niet het enige gevoelige onderwerp op de agenda van de komende Interpol-sessie. En de mogelijke komst van een hoge Chinese politieagent – Hu Binchen – naar het uitvoerend comité van de organisatie bleef niet onopgemerkt. In een open brief die op 15 november werd gepubliceerd, riepen parlementsleden uit twintig landen op om de verkiezingen te belemmeren, “wat Peking groen licht zou geven om Interpol te blijven gebruiken om zijn repressieve beleid tegen de Chinese Oeigoerse moslimminderheid te exporteren.”

Een verwijzing naar een andere pot die INTERPOL al enkele jaren sleept: het misbruik van Red Notices door autoritaire regimes. Deze documenten, die vaak worden gezien als het equivalent van een internationaal arrestatiebevel, dienen niet langer alleen om de ergste criminelen over de hele wereld op te sporen, maar worden “door bepaalde landen in toenemende mate gebruikt om buiten hun grenzen politieke tegenstanders te vervolgen”, beweren de Guardian en die in oktober 2021 een langdurig onderzoek aan deze drift wijdde.

Opgeblazen rode flyers

China en Rusland, evenals de Verenigde Arabische Emiraten behoren tot de landen die het meest rode mededelingen voor politieke doeleinden gebruiken, merkt het Britse dagblad op. Het aantal rode kennisgevingen dat door lokale INTERPOL-kantoren werd uitgegeven, steeg van 1.400 aan het begin van de eenentwintigste eeuwNS eeuw tot bijna 13.000 in 2019. Dit maakt het voor de diensten van INTERPOL bijna onmogelijk om alle schendingen op te sporen.

Dit is hoe de VAE deze instrumenten heeft gebruikt om personen te vervolgen die ervan worden beschuldigd simpelweg schulden te hebben aan banken in de VAE. “Het gebruikt zeer effectieve wapens om de grootste criminelen op te sporen om civiele geschillen te beslechten”, zegt David Calvert-Smith.

China van zijn kant heeft dubbel zoveel rode berichten gebruikt om het leven van verbannen Oeigoerse activisten in het buitenland te compliceren. The Guardian merkt op dat “de doelen van deze rode berichten niet langer van het ene land naar het andere kunnen verhuizen zonder angst voor arrestatie en uitlevering aan China.”

Jürgen Stock, secretaris-generaal van INTERPOL sinds 2019, gaf toe dat er een probleem was met het misbruik van deze beroemde documenten, terwijl hij aan de Guardian bevestigde dat dit “slechts ongeveer 5% van de gevallen betreft”. Dat maakt dat er toch honderden mensen zijn die deze zwaarden om politieke in plaats van juridische redenen boven het hoofd hebben geketend.

READ  Brand in een ziekenhuis in Bagdad dat is aangewezen voor Covid-19: minstens 82 doden, 110 gewonden

gemiste kans

Mogelijke verkiezingen voor de Emiraten-generaal Ahmed Nasser, de belangrijkste en de Chinese Hou Benchen zullen deze ‘politisering’ door een handvol machtige transnationale politiestaten alleen maar versterken, met spijt voor de verschillende betrokken mensenrechtenorganisaties. in de afgelopen maanden.

Voor hen zou het een gemiste kans zijn. Interpol heeft in het verleden behoorlijk wat controverse gehad. Twee van zijn voormalige presidenten, de Chinese Meng Hongwei in 2018 en de Zuid-Afrikaanse Jackie Sleepy in 2008, zijn beschuldigd van corruptie en gevangengezet in hun respectieve landen.

In 2015 moest Interpol ook een einde maken aan de ramp van een lucratieve samenwerking met de FIFA, vanwege beschuldigingen van corruptie die de machtige sportfederatie belasten. “We kunnen Interpol niet vragen alles over haar partners te weten, maar een organisatie die verantwoordelijk is voor het opsporen van corruptie heeft niet veel belangstelling getoond voor deze kwestie”, herinnert David Calvert-Smith zich in zijn rapport.

Controversiële leiders en twijfelachtige financieringsbronnen: de stoofschotels uit het verleden zijn vergelijkbaar met wat tegenwoordig bij Interpol wordt bekritiseerd. Het volstaat deze bladzijde om te slaan om niet de “favoriet” voor de functie van president te kiezen, en om de Chinese politieagent aan de deur van het Uitvoerend Comité te laten staan ​​en iedereen te beoordelen die de afgelopen maanden alarm heeft geslagen.

In contact met France 24 wilde INTERPOL de kritiek op de voorkeurskandidaat bij de verkiezingen beperken door eraan te herinneren dat “de functie van directeur onbezoldigd en parttime is. Het is de secretaris-generaal, Jürgen Stock, die vandaag de dag de dagelijkse gang van zaken.” Dit is waar, maar het feit blijft dat de baas “degene is die aan de top van de organisatiestructuur verschijnt”, zoals David Calvert-Smith zich herinnert.

Interpol wilde France 24 ook vertellen dat “rode berichten worden gecontroleerd door een speciale taskforce”. Een speciaal door Jürgen Stock gecreëerd team om het aantal rode mededelingen te verminderen. Dit is een stap in de goede richting, maar het betekent niet dat het probleem helemaal weg is.