Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Consumptie in de VS neemt niet af, maar wordt versterkt door inflatie

Geplaatst op dinsdag 17 mei 2022 om 23:54

De consumentenbestedingen in de Verenigde Staten stijgen nog steeds, maar zijn opgedreven door de inflatie, waardoor de rekeningen van consumenten langer worden en de inhoud van hun winkelmandjes kleiner wordt. Hogere kosten hebben ook invloed op de winstgevendheid van sommige grote retailers zoals Walmart.

Supermarktgigant Walmart, geroemd om zijn lage prijzen, zag een stijging van de bestedingen in de foodsector en een daling van de non-foodaankopen.

Consumenten kochten meer producten van goedkopere merken, vooral vlees- of zuivelproducten.

Daarnaast hebben klanten de broekriem aangehaald voor andere uitgaven, vooral omdat de uitzonderlijke steun die de overheid tijdens de pandemie heeft betaald, is beëindigd.

Maar met de zomer in aantocht verkocht de groep meer tuinmeubelen en barbecues.

Neil Saunders van Global Data zei dat de kernklanten van Walmart “over het algemeen gevoeliger zijn voor prijsveranderingen en gevoeliger voor hogere inflatie”, die in april dicht bij het hoogste punt in 40 jaar bleef.

De omzet van de retailgigant steeg in de periode februari-april met 2,4% tot $ 141,6 miljard.

– Er is inflatie –

Maar de inflatie woog op de nettowinst, die met 25 procent daalde tot $ 2,05 miljard. Het bedrijf verlaagde zelfs zijn winstprognose voor het hele jaar, waardoor het aandeel op de New York Stock Exchange kelderde en aan het einde 11,38% verloor.

Door de toename van de voorraden artikelen voorkwamen klanten hogere opslagkosten en transportkosten, die werden beïnvloed door hogere benzineprijzen.

Walmart had ook veel hogere salariskosten dan verwacht, nadat hij tijdens de vakantieperiode had ingehuurd om afwezige werknemers te vervangen vanwege de Omicron-variabele. Maar het personeelsbestand was uiteindelijk te veel, waarbij het aantal besmettingen snel daalde.

READ  De SNCF-website accepteert nu vakantiecheques

Een ander retailmerk waarmee we het verbruik in de Verenigde Staten kunnen meten, de doe-het-zelf- en huishoudelijke artikelenketen Home Depot, zag zijn omzet in dezelfde drie maanden met 4% groeien in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, tot $ 38,9 miljard.

De inflatie bleef echter aanhouden: het aantal uitgevoerde transacties in zijn winkels daalde met 8%, ook al steeg het gemiddelde bedrag dat klanten uitgeven met 11%.

De pandemie was voor veel Amerikaanse gezinnen een kans om renovatie- of decoratiewerkzaamheden in hun huizen uit te voeren, waar Home Depot enorm van heeft geprofiteerd.

De nettowinst (+2%) ging ook iets langzamer vooruit dan de omzet, maar de groep verhoogde zijn verkoopprognose voor het jaar licht en de aandelenkoers steeg 1,68%.

– Tolerantietest –

“De grootste uitdaging voor winkelketens is nu om een ​​evenwicht te vinden tussen lagere verkoopvolumes en hogere kosten”, zegt Neil Saunders.

Dinsdag zei de afdeling dat de totale Amerikaanse detailhandelsverkopen – in winkels, online en in restaurants – in april alleen al met 0,9% zijn gestegen in vergelijking met maart.

Maar deze stijging van de bestedingen betekent niet alleen dat consumenten meer hebben gekocht. Het is ook een weerspiegeling van de prijzen die nog steeds met hoge snelheid stijgen.

De komende maanden “zal de tolerantie van de consument voor hoge inflatie op de proef worden gesteld”, zegt Lydia Bosor, een econoom bij Oxford Economics.

Hij verwacht echter dat de consumentenbestedingen zullen aanhouden, dankzij stijgende lonen en de accumulatie van spaargelden.

De president van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell, heeft aanbevolen de inflatie in toom te houden, wat een positieve groei is zonder al te sterk te zijn.

READ  Het VK wil de verkoop in imperiale eenheden herstellen

“Wat we echt nodig hebben, is om de groei van vorig jaar van zeer hoge niveaus terug te brengen, af te remmen maar nog steeds positief”, zodat vraag en aanbod op hetzelfde niveau liggen, zei hij ook dinsdag in een gesprek. Met The Wall Street Journal.