Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

CNIL heeft Monsanto gesanctioneerd voor het illegaal verstrekken van karakters voor lobbyen

Op woensdag 28 juli heeft de Nationale Commissie voor Informatica en Vrijheden (CNIL) tegen landbouwchemicus Monsanto (eigendom van Bayer) een bestuurlijke boete van 400.000 euro afgekondigd voor het illegaal deponeren van publieke figuren, journalisten en activisten met als doel het publiek te beïnvloeden. debat over een verbod op glyfosaat.

Franse gendarmerie-officier voor persoonlijke gegevens, ontving zeven klachten ‘afkomstig van met name de bij dit dossier betrokken personen’, beschuldigt het bedrijf van het niet nakomen van zijn verplichting om mensen te informeren, die pas in mei 2019 van het bestaan ​​van een dergelijke gegevensverwerking op de hoogte waren toen deze in de media werd onthuld.

Lees onze enquête: “Monsanto Dossier”: tientallen mensen illegaal geclassificeerd volgens hun standpunt over glyfosaat

“Het aanmaken van communicatiebestanden door belangenbehartigers met het oog op lobbying is op zich niet illegaal. Anderzijds kunnen alleen personen die redelijkerwijs konden verwachten dat ze op grond van hun slechte reputatie of activiteit het onderwerp zouden worden van communicatie in de sector”legt de commissie uit. Bovendien is het noodzakelijk om “De in het dossier ingevoerde gegevens zijn legaal verzameld en mensen werden geïnformeerd over het bestaan ​​van het dossier, zodat ze hun rechten konden uitoefenen, in het bijzonder hun recht om een ​​afwijkende mening te geven.”

“Informatie is een grondrecht dat de uitoefening vereist van andere rechten (toegangsrechten, oppositie, verwijdering, enz.) waarvan mensen profiteren. In dit geval werden ze daar gedurende meerdere jaren van verhinderd “, dringt de toezichthouder aan, die ook een schending heeft geconstateerd van de verplichting om toezicht te houden op de gegevensverwerking door onderaannemers.

READ  Ninja Air Fryer MAX AF160EU review: de heetste olievrije friteuse

Score van 1 tot 5

Tijdens de procedure, [la CNIL] De aanvankelijke reikwijdte van de beschuldigingen tegen Monsanto aanzienlijk verminderd.Bayer reageerde als eerste. Het bedrijf maakt echter bezwaar tegen zijn kwalificatie als: gegevensbeheerder, Een rol die hij toekent aan het liaisonbureau dat verantwoordelijk is voor het dossier. “Degenen met de ervaring zijn de lobbyfirma. Zij waren degenen die de plicht hadden om de mensen te informeren, ook al was het dossier in het voordeel van Monsanto.”, kondigde Jan Padova aan, partner bij Baker McKenzie en advocaat bij Bayer-Monsanto.

Volgens de enquête bevat het bestand in kwestie beide “Meer dan 200 tekens” Ik heb het bestand ingevoerd, een De score varieert van 1 tot 5. Toestaan “Om hun impact, geloofwaardigheid en steun voor de Monsanto-gemeenschap te beoordelen op verschillende onderwerpen, zoals pesticiden of GGO’s.”.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook Bijna 1.500 mensen staan ​​op de lijst van Monsanto in Europa

De zaak, die in 2019 werd onthuld door de wereld En France 2, verspreidde zich al snel naar Europa. Baer, ​​die zich verontschuldigde, zei dat de lijsten met cijfers (politici, wetenschappers en journalisten) zich ook in ten minste zes andere landen bevinden (Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk), evenals de betrokken Europese instellingen .

Beroep bij de Raad van State

De Duitse chemicus, sinds 2018 eigenaar van Monsanto, maakte er een einde aan “tot nader order” Voor de samenwerking op het gebied van communicatie met het bureau Fleishman-Hillard, dat deze bestanden heeft gemaakt in opdracht van het Amerikaanse bedrijf Monsanto.

READ  De helft van de Franse autosnelwegen is uitgerust met snellaadstations voor elektrische auto's, waarmee in minder dan 20 minuten tot 80% kan worden opgeladen

De Franse justitie heeft ook een onderzoek geopend naar de vermoedelijke illegale indiening van de zaak, met name gericht tegen de president van “Persoonlijke gegevens verzamelen op frauduleuze, oneerlijke of illegale wijze”.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook Een maand nadat het “Monsanto-profiel” werd onthuld, wil Bayer zijn imago veranderen

De Europese Commissie gaf Frankrijk in mei groen licht voor een belastingvermindering voor boeren die besloten af ​​te zien van het gebruik van glyfosaatgebaseerde herbiciden. In de VS tekende Bayer in juni 2020 een deal ter waarde van meer dan $ 10 miljard om een ​​einde te maken aan ongeveer 125.000 klachten tegen het zeer controversiële herbicide Round’Up, een overeenkomst die Amerikaanse rechtbanken in mei 2021 gedeeltelijk hebben afgewezen.

Le groupe, qui affirme le fichier n’a plus été utilisé à la suite du renouvellement pour cinq ans par la Commission européenne de l’autorisation du glyphosate in 2017, onderzoeken aujourd’hui l’opportunité d’un recours devant d le Conse ‘voorwaarde.

De wereld met AFP