Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

China lanceert militaire oefeningen rond Taiwan

China lanceert militaire oefeningen rond Taiwan

Op zaterdag 19 augustus organiseerde China militaire oefeningen rond Taiwan als een “ernstige waarschuwing”, aldus de staatsmedia, nadat de vice-president van het eiland een tussenstop had gemaakt in de Verenigde Staten.

William Lai, de favoriet bij de Taiwanese presidentsverkiezingen van volgend jaar en een uitgesproken tegenstander van de aanspraken van Peking op het eiland, keerde vrijdag terug van een reis naar Paraguay met tussenstops in New York en San Francisco.

China reageerde boos op deze Amerikaanse standpunten en beweerde zaterdag dat de heer Lai een “onruststoker” was, en beloofde “strenge waarschuwingen over de medeplichtigheid en provocaties van Taiwanese separatisten met buitenlandse elementen”.

Taiwan zei dat het 42 aanvallen van Chinese gevechtsvliegtuigen in zijn luchtverdedigingszone had gedetecteerd “sinds 0900 (0100 GMT)” op zaterdag 19 augustus, eraan toevoegend dat ook acht Chinese schepen deelnamen aan de manoeuvres. Het ministerie van defensie van het eiland zei in een verklaring dat van deze invallen 26 gevechtsvliegtuigen de middenlijn van de Straat van Taiwan overschreden.

“irrationeel en provocerend gedrag”

Volgens het officiële New China Agency zijn deze oefeningen bedoeld om het vermogen van Chinese schepen en vliegtuigen te testen om “de lucht- en zeeruimte te domineren” en “in reële omstandigheden” te vechten. Het bureau voegde eraan toe dat het “strenge waarschuwingen waren tegen de medeplichtigheid en provocaties van ‘Taiwan onafhankelijkheid’ separatisten met buitenlandse elementen.”

Een video die zaterdag door het Chinese leger op sociale media is geplaatst, toont geüniformeerde soldaten die over een militaire faciliteit rennen en straaljagers die boven de wolken zweven op het geluid van muziek.

READ  Eminem vraagt ​​een Republikeinse kandidaat om te stoppen met rappen

Taiwan veroordeelde krachtig “dit irrationele en provocerende gedrag” en beloofde “geschikte troepen te sturen om erop te reageren (…) om de vrijheid, democratie en soevereiniteit van Taiwan te verdedigen”.

Van zijn kant kondigde het Taiwanese ministerie van Defensie aan dat “het uitvoeren van een militaire manoeuvre (…) onder een vals voorwendsel niet alleen bijdraagt ​​aan vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan, maar ook de Chinese militaire mentaliteit benadrukt.